Bos Pakatan Renault-Nissan, Carlos Ghosn bakal melepaskan jawatannya sebagai presiden dan CEO Nissan bermula 1 April ini, menurut laporan Automotive News. Walau bagaimanapun, Ghosn akan kekal sebagai pengerusi Nissan dan masih menyandang jawatan sebagai pengerusi dan CEO Renault, Pakatan Renault-Nissan dan Mitsubishi, dalam usahanya untuk lebih fokus terhadap kepimpinan terhadap kumpulan automotif berkenaan.

CEO bersama Nissan sedia ada, Hiroto Saikawa, akan menyandang jawatan tersebut bersendirian kelak; tanggungjawabnya di Mitsubishi memerlukan tugas tersebut diserahkan sepenuhnya kepada Saikawa,kata Ghosn.

“Sebagai Pengerusi Nissan, saya akan terus memantau dan memimpin syarikat ini, kedua-duanya bebas dan di dalam Pakatan Renault-Nissan-Mitsubishi,” kata Ghosn. “Perubahan perancangan ini turut membolehkan saya untuk menumpukan lebih masa dan tenaga bagi menguruskan evolusi strategik dan operasi serta pengembangan Pakatan dan memastikan bahawa semua ahli mendapat faedah dari kelebihan kompetitif yang akan diberikan skala tersebut,” tambahnya.

Perlantikan Saikawa ini selari dengan matlamat Ghosn yang mahu kepimpinan dari rakyat Jepun sendiri untuk jenama tersebut. “Saya mahu apabila tiba masa nanti pengganti dari Jepun akan mengetuai Nissan. Ia adalah simbolik, dan kita ada ramai bakat dari Jepun. Saya mahu Nissan terus dilihat sebagai syarikat Jepun,” kata Ghosn kepada Automotive News dalam satu temuramah tiga tahun lalu. Saikawa kini telah berusia 63 tahun, setahun lebih tua daripada Ghosn.

Saikawa mula menyertai Nissan pada tahun 1977, dan kemudian dilantik sebagai pengerusi komiti pengurusan Amerika dan Eropah serta sebagai naib presiden eksekutif untuk pembelian. Selepas itu, Saikawa berkhidmat sebagai ketua pegawai kompetitif Nissan dari 2013 hingga 2016, dan juga turut dilantik sebagai ahli lembaga Renault dari 2006 hingga 2016.