Tahun lepas, Bentley telah membawa sebuah model konsep EXP 10 Speed 6 ke Geneva Motor Show, dan tahun ini, syarikat itu memperkenalkan model tanpa bumbung daripada kenderaan sama, dan memanggilnya sebagai Bentley EXP 12 Speed 6e.

Huruf ‘e’ tersebut membawa makna elektrik, dan model konsep ini bertindak sebagai satu alat untuk mengumpul maklum balas daripada pelanggan dan orang ramai. Bentley tidak mendedahkan banyak perkara teknikal berkenaan kereta ini, tetapi dalam salah satu gambarnya dapat dilihat ia mempunyai jarak pergerakan sehingga 413 km.

Menurut syarikat itu, sebuah Bentley elektrik boleh membawa penggunanya bergerak dari London ke Paris atau Milan dalam hanya satu cas penuh. Pengecas induktif pantas juga akan menjadi satu kriteria penting dalam memastikan “pengalaman pemilikan serba mudah”, tetapi jika itu tiada, kenderaan konsep ini masih boleh dicas dengan disambungkan kepada sumber kuasa AC dan soket yang terdapat belakang tempat nombor plet belakang.

Selain penukaran badan menjadi tiada bumbung, kenderaan konsep ini juga datang dengan kamera menggantikan cermin sisi, dan logo ‘6e’ yang terdapat padanya akan menyala dengan lampu putih apabila beroperasi. Dua skup udara di atas bonetnya juga bertindak sebagai penyejuk untuk bateri dan enjinnya.

Kereta ini juga dilihat tiada muncung ekzos, sekaligus menandakan ia adalah sebuah kenderaan tanpa emisi. Bahagian dalamnya juga sedikit berlainan dengan model konsep tahun 2015, dengan kulit berkualiti tinggi dan kemasan tembaga di kebanyakan bahagian. Tumpuan utama diberikan kepada konsol tengah, yang dipasangkan pada kaca mampat untuk menutupi skrin sesentuh definisi tinggi OLED. Memandangkan kereta ini tidak menggunakan enjin biasa, tombol gear juga tiada di tempatnya.

satu lagi ciri yang menarik adalah roda stereng potongan separuh, yang menggunakan elemen kaca, berserta pelbagai butang kawalan. Lihat dengan teliti dan anda dapat menyaksikan dua butang dengan motif roket di bahagian atas stereng tersebut. Ia menawarkan boost segera, manakala satu lagi adalah seperti pengehad kelajuan.