Bagi memasuki segmen motosikal jalanan di pasaran tempatan, Motosikal Dan Enjin Nasional (Modenas), anak syarikat DRB-HICOM Berhad mengesahkan bakal menjalinkan kerjasama dengan pengeluar motosikal terkemuka India, Bajaj Auto Ltd (BAL).

Menurut Dato’ Sri Syed Faisal Albar, Pengarah Urusan Kumpulan bagi DRB-HICOM, pihaknya percaya langkah ini akan mengukuhkan lagi jenama Modenas dan membantu menguasai pegangan yang lebih besar dalam pasaran motosikal.

“Kerjasama ini adalah selaras dengan aspirasi kami untuk mengukuhkan jenama Modenas secara keseluruhannya, dengan menawarkan pelbagai model untuk peminat motosikal. Usaha sama Modenas dengan Kymco bagi segmen skuter November tahun lalu telah mendapat sambutan yang menggalakkan dari penggemar motosikal tempatan.

“Kini syarikat bersedia untuk menembusi pasaran yang lebih agresif, iaitu segmen motosikal jalanan. Dengan BAL sebagai rakan kongsi, kami kini mempunyai satu lagi segmen baharu yang boleh ditawarkan kepada pengguna,” jelas Syed Faisal.

BAL adalah pengeluar motosikal dua- dan tiga-roda ke-empat terbesar di dunia dan jenama Bajaj cukup terkenal di banyak negara. Di negara asalnya sendiri, rangkaian motosikal Bajaj telah mencapai jualan yang memberangsangkan dan ia terus meningkatkan pegangan pasaran di sana.

Bajaj Avenger Street 220

Tambahnya lagi, “Pengalaman dan keupayaan teknologi BAL dalam segmen ini tidak diragui lagi. Model-model yang bakal kami lancarkan di Malaysia nanti telah membuktikan keupayaan mereka di pasaran global dan kami berharap kejayaan ini akan berulang di negara ini.

Motosikal Bajaj merupakan pendahulu pasaran di dalam segmen-segmen tertentu di 74 negara merangkumi Amerika Latin, Timur Tengah, Asia Selatan, ASEAN dan Eropah. Kepelbagaian produk BAL terkenal diperingkat global sebagai bermutu tinggi, hasil R&D yang sentiasa berinovasi dan telah diuji.”

Kerjasama ini akan dimulakan secara berperingkat merangkumi pengedaran dan pemindahan teknologi melalui pembangunan hab pemasangan khusus di kilang Modenas di Gurun, Kedah.

Dengan kerjasama yang terjalin ini juga, kedua-dua pengeluar motosikal tersebut turut merancang untuk menembusi pasaran antarabangsa dengan menggunakan jenama Modenas di dalam dan luar ASEAN.