Permintaan syarikat insurans naikkan kadar premium insurans kenderaan tidak akan dilayan – Johari

Permintaan syarikat insurans naikkan kadar premium insurans kenderaan tidak akan dilayan – Johari

Terdapat ura-ura yang menyatakan syarikat insurans ingin menaikkan kadar premium kenderaan berdasarkan profil risiko pemegang polisi yang akan berkuat kuasa Julai depan. Namun buat masa ini, ia ditolak oleh kerajaan.

Menurut Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, kerajaan tidak akan melayan mana-mana syarikat insurans yang ingin menaikkan kadar premium kenderaan tanpa mengemukakan justifikasi kenaikan kepada Bank Negara Malaysia (BNM), laporan Berita Harian.

Katanya lagi, kenaikan tidak boleh dilakukan sewenang-wenangnya tanpa penilaian dan kelulusan pihak BNM.

“Tiada alasan kenaikan ini dibuat terhadap pemilik kenderaan yang tidak merekodkan sebarang kemalangan. Lagipun, antara justifikasi BNM adalah syarikat insurans yang diberi lesen tidak boleh menaikkan kadar premium insurans jika keuntungan melebihi tuntutan insurans.

“BNM ada formula sendiri menerusi langkah ini dan ia sebenarnya bermanfaat untuk jangka masa panjang. Mengikut tarif sedia ada, kadar premium akan bertambah murah bagi pemilik dan pemandu kenderaan yang berhemah,” katanya sewaktu mengulas isu ini.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required