McLaren telah mengesahkan bakal melancarkan dua model baharu yang diletakkan di bawah Ultimate Series, di mana salah satunya ialah P1. Pada mulanya, terdapat desas-desus menyatakan nama kod yang digunakan ialah P15, yang dikatakan “paling ekstrem, model McLaren yang direka seperti jentera lumba.”
Kami menjangkakan model pertama bagi P15 bakal muncul pada suku pertama 2018, dan akan mendahului model masa depan Ultimate Series (kod nama BP23), iaitu “Hyper-GT”. Lebih kurang seperti P1, model Ultimate Series akan datang ini juga akan diproduksi dalam unit yang terhad, dan jika anda mahukannya, bergantung pada nasib.
McLaren berkata P15 merupakan jentera lumba yang boleh digunakan di jalan raya secara sah dengan keupayaan pemanduan harian tetapi “memiliki pengalaman pemanduan yang lebih intensif di litar.” Syarikat ini juga menambah, model tersebut akan memberikan ekspresi yang sejati dari falsafah “bentuk yang mengekori fungsi” dan juga akan menampilkan rekaan yang disifatkan sebagai “brutal”.
Gambar teaser di atas memberikan sedikit gambaran berkenaan satu bahagian jentera tersebut, dengan larasan tiga-paip ekzos, di mana ia agak jauh jika dibandingkan dengan Pagani Huayra. Menurut laporan Autocar UK, P15 tidak akan menerima penjana kuasa hibrid (seperti P1) dan menggunakan versi peningkatan dari M840T dari Super Series 720S.
Malahan jentera ini juga dikatakan akan dibina dengan tab gentian karbon Monocage II dari McLaren sendiri, dengan berat yang kurang daripada 1,300 kg untuk memastikan nisbah kuasa-ke-berat senada dengan P1. Hanya 500 unit yang dijangka akan dibina oleh McLaren, dan nama jentera ini hanya akan didedahkan sebelum tahun 2017 berakhir.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.