Kia telah menyebarkan lakaran pertama bagi model K900 serba baahru, sedan premium perdana jenama ini yang dijadual bakal menembusi pasaran global (juga dikenali sebagai K9 di Korea dan Quoris di beberapa pasaran terpilih) dari suku kedua (Q2) tahun 2018.

Model yang dilihat menerusi lakaran ini adalah hasil usaha ibu pejabat rekaan global Kia di Namyang, Korea, dengan input dari studio rekaan di Irvive, Calirfonia. Kia berkata, perekabentuk telah diilhamkan oleh konsep rekaan ‘Gravity of Prestige’ yang memancarkan kemewahan dan ketenangan.

Berbanding model terdahulu, K900 baharu ini lebih berketerampilan, walau pun lakarannya mungkin bukan gambaran sepenuhnya rekaan akhir. Gril ‘tiger nose’ iaitu trademark bagi Kia, tetap menjadi pilihan bagi model ini, menampilkan paten kuadrat dengan 176 sel dibingkaikan antara gril, yang disusun mengikut “tenaga yang dipercepatkan dari pusatnya.”

Lower intake yang lebar yang ada pada model generasi semasa, seperti “power bulge” pada bonet yang lebih ekspresif dalam konteks ini. Satu lagi titik fokus utama bagi hadapan sudah pasti lampu utamanya yang memaparkan pelbagai pencahayaan dual-tier di dalamnya.

Selain itu, terdapat jaluran krom sepanjang pintu, membaluti seksyen bawah belakang. Bukan itu sahaja, krom juga kelihatan pada garisan tingkap, yang menonjolkan aliran bebas tiang-C. Lampu belakang pula agak mirip dengan unit pencahayaan hadapan, dengan grafik yang lebih kurang sama. ia turut ditampilkan dengan lip spoiler yang kecil dan ekzos bersama perumah krom.

K900 baharu ini akan dihasilkan di Korea, namun perincian mengenai mekanikalnya belum didedahkan. Di Amerika Syarikat, K900 sedia ada ditawarkan sama ada enjin petrol 3.8 liter V6 atau 5.0 liter V8. Manakala K9 di Korea pula, bukan setakat dua pilihan enjin tersebut, tetapi ditambah satu lagi opsyen iaitu 3.3 liter V6.