Tahun lalu, United Kingdom mengumumkan perancangan untuk melarang penjualan kenderana janaan petrol dan diesel menjelang tahun 2040. Namun kini, ia mahu mempercepatkan larangan tersebut. Menurut Reuters, datuk bandar London Sadiq Khan dan beberapa ketua bandar yang lain mahu kerajaan untuk mengimplementasikan larangan tersebut menjelang tahun 2030.

“Larangan menjual kenderaan baharu janaan petrol dan diesel menjelang 2030, adalah untuk sokongan terhadap Zon Udara Bersih di beberapa bandar dan memperkenalkan skim pembaharuan kenderaan nasional akan meningkatkan kualiti udara dan kesihatan kita secara dramatik,” kata Khan.

Buat masa ini, perincian bagi larangan tersebut masih belum didedahkan lagi, tetapi kerajaan dijangka akan menyalurkan lebih banyak informasi mengenai perancangan “Road to Zero” tidak lama lagi. Ini termasuk sejauh mana pengharaman tersebut dan sama ada ia melibatkan kenderaan hibrid, yang mempunyai enjin elektrik dan pembakaran.

Britain merupakan salah satu daripada kebanyakan negara yang menyokong langkah ini, dengan antaranya sudah mula menghentikan jualan kenderaan janaan bahan api, termasuk diesel. Malahan sesetengah pengeluar kereta juga telah mengurangkan atau menghentikan pembangunan untuk enjin diesel.