Nissan mengakui berlaku salah kira terhadap ujian bagi pembebasan sisa pembakaran dari sistem ekzos serta penggunaan bahan api bagi 19 model keluarannya yang dijual di Jepun. Reuters melaporkan, contoh ujian terhadap persekitaran bagi pembebasan sisa pembakaran enjin dan penggunaan minyaknya ketika pemeriksaan terakhir kenderaan didapati tidak selari dengan piawaian di Jepun. Laporan pemeriksaan itu berdasarkan ukuran atau penetapan yang telah diubah.

Perkembangan terbaru ini bagaimanapun tidak memberi kesan kepada kenderaan Nissan yang dieksport ke luar negara, memandangkan peraturan itu hanya menjadi keperluan spesifik untuk pasaran di Jepun. Syarikat itu telah menggantung pengeluaran kenderaannya di Jepun Oktober lalu untuk mengatasi masalah ini, dan mengumumkan ia akan disambung pada bulan berikutnya.

Masalah itu timbul ketika pemeriksaan wajib sukarela sebagai susulan kepada skandal pemeriksaan tahun lalu, dan antara model yang terlibat ialah seperti Note dan Juke. Daripada kira-kira 2,200 contoh ujian yang dilakukan di enam kilangnya, 1,200 unit di lima lokasi didapati terdapat unsur-unsur pemalsuan, jelas Nissan.

Penemuan yang dapat dikesan adalah seperi kelajuan pemanduan kenderaan, tempoh pemanduannya serta suhu luaran didapati tidak selari dengan peraturan ujian. Sementara itu, kelengkapan ujian juga di dapati tidak diselaraskan (calibrate) dengan betul, jelas laporan itu. Bagaimanapun, panggilan semula tidak diperlukan, memandangkan hal itu tidak menjejaskan aspek keselamatan model-model terlibat.

Ketika ini, data menunjukkan kejadian pemalsuan seperti ini berlaku sejak 2013 dan melibatkan 10 pekerja. Antara punca yang dikenal pasti adalah penggunaan pemeriksa yang tidak bertauliah disebabkan kekurangan pekerja, dan perkara itu masih berterusan walaupun masalah pertama mula timbul sejak September lalu.