Pulau Pinang guna 100% lampu jalan LED menjelang 2020 – negeri pertama di Malaysia yang laksanakannya

Dalam usaha untuk menunaikan janji dalam Manifesto Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), kerajaan negeri Pulau Pinang sedang dalam proses menukar semua lampu jalan kepada LED. Malahan mahu menjadi negeri pertama di Malaysia yang menggunakan 100% lampu jalan LED menjelang 2020, laporan Bernama.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Perancangan Bandar dan Desa, Jagdeep Singh Deo, proses pertukaran lampu jalan ke jenis LED ini bukan sahaja melibatkan lampu jalan yang diselenggara oleh Pihak Berkuasa Tempatan tetapi juga termasuk lampu-lampu jalan yang diselenggara Tenaga Nasional Bhd (TNB).

Katanya, di Pulau Pinang, terdapat sejumlah 33,198 tiang lampu jalan yang akan ditukar ke jenis LED menjelang 2020 manakala di Seberang Perai mempunyai 57,655 tiang lampu.

“Penggunaan lampu jalan jenis LED ini dilihat mampu menjimat tenaga dan mengurangkan kos bil sehingga 60%. Tahun lepas, Majlis Bandaraya Pulau Pinang telah membuat bayaran bil untuk lampu jalan hampir RM6 juta manakala RM7 juta dibayar oleh Majlis Perbandaran Seberang Perai,” ujarnya.