Mengenai kereta nasional ketiga yang disuarakan oleh perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada Jun lalu, dua syarikat pengeluar kenderaan elektrik (EV) China dikhabarkan telah menyuarakan hasrat untuk melabur dalam projek ini.

Disasarkan bakal dilancarkan pada tahun 2020, syarikat berkenaan iaitu GSR Capital dan Envision Energy mencadang untuk melabur sebanyak US$10 bilion (RM41 bilion) untuk projek berkenaan dalam tempoh lima tahun, laporan The Star. Cadangan tersebut dilaporkan telah diserahkan kepada kerajaan dalam lawatan Tun Mahathir ke China baru-baru ini.

Rangka kerja perancangan itu, termasuklah membina kilang pengeluaran kereta nasional bahary serta hab kereta EV serantau di selatan Perak, di mana sebuah projek bandaraya automotif telah dirancang oleh kerajaan Barisan Nasional sebelum ini.

Cadangan yang dibuat oleh kedua-dua syarikat tersebut, yang akan bekerjasama dengan syarikat Malaysia Concept Fields, turut menggariskan penyertaan Nissan, melalui Envision yang memegang 75% kepentingan dalam unit kenderaan elektrik Nissan, AESC, yang akan dibawa masuk untuk bekerjasama dengan GSR Capital untuk menubuhkan kemudahan pengilangan EV serantau.

Projek ini akan diterajui oleh GSR Capital, yang akan memudahkan FDI kira-kira US$10 bilion ke Malaysia, sementara AESC akan menyediakan teknologi untuk menghasilkan sebuah kereta elektrik. Sepatutnya, pengeluaran bateri EV juga merupakan bahagian penting dari rancangan itu.

Selain pembuatan, cadangan itu juga menggariskan penubuhan pusat pendidikan – untuk melatih pekerja mahir di dalam negara – dan penciptaan kemudahan R & D. Projek kerjasama ini juga akan menghasilkan 15,000 pekerjaan baharu.

Skop projek itu, sekiranya berlaku, juga seiring dengan pendirian kerajaan mengenai bagaimana ia dibiayai. Minggu lalu, menteri kewangan Lim Guan Eng menegaskan bahawa projek kereta nasional ketiga ini akan dibiayai oleh sektor swasta dan bukan dengan dana awam.