Mulai Januari 2019, mana-mana rakyat Malaysia yang mengambil ujian memandu, boleh menduduki ujian bertulis secara dalam talian di mana-mana institut memandu di seluruh negara, laporan Malaymai.l

Umum Menteri Pengangkutan Anthony Loke lagi, yuran untuk ujian berkenaan juga akan dikurangkan sebanyak RM7, menjadi RM20 berbanding RM27 pada masa ini.

“Kami tidak mahu orang berfikir perkhidmatan ini dimonopoli oleh mana-mana syarikat tertentu dan telah membuka peluang ini kepada mana-mana institut memandu yang bertaraf tiga bintang ke atas dan yang memenuhi kriteria tertentu. Ia merupakan perkhidmatan paling asas di mana soalan standard dibekalkan oleh JPJ, dan kadarnya diturunkan sebanyak RM7 berbanding RM27 buat masa ini,” ujar Loke.

Buat masa ini, ujian bertulis berkenaan hanya boleh diambil di mana-mana 103 pusat ujian dan dikendalikan oleh tiga syarikat berakreditasi iaitu MyEG, KOMMS, dan MySpeed. Antara kriteria bagi institut memandu yang berkelayakan untuk mengadakan ujian secara bertulis ini ialah memiliki bilik peperiksaan dengan tingkap lut sinar, CCTV, bilik server dan komputer.

Loke turut berkata, JPJ kini sedang menilai lebih 200 pusat yang berkelayakan untuk mengadakan ujian berkenaan. Buat masa ini, terdapat 103 pusat ujian dan 150 institut memandu yang bertaraf tiga bintang dan keatas.

“Kerajaan mungkin akan menggabungkan ujian bertulis untuk calon yang mengambil lesen memandu yang berada di bawah kategori D, dan motosikal di bawah kategori B2. Buat masa ini ujian bertulis untuk pengambilan lesen bagi kedua-dua kategori berkenaan diasingkan. Walau bagaimana pun, keputusannya masih belum dimuktamadkan, tetapi ada kemungkinan ia akan dilaksanakan,” ujarnya lagi.