Walau pun BMW Group berkata mereka tidak akan menutup kilang-kilangnya di United Kingdom atas sebab Brexit, namun fasiliti tersebut masih menghadapi gangguan sementara selepas 29 Mac 2019, iaitu tarikh UK bakal dijadual bakal meninggalkan Kesatuan Eropah (EU).

Fasiliti tersebut melibatkan kilang MINI di Oxford, yang menggantung operasi selama empat minggu, sementara fasiliti Rolls-Royce di Goodwood pula digantung selama dua minggu. Langkah ini diambil disebabkan ketidakstabilan Brexit dan mahu meminimakan gangguan rantaian bekalan ketika UK keluar dari EU.

Dalam kenyataan rasminya, Rolls-Royce berkata, “kami percaya adalah sukar dan agak terganggu disebabkan Brexit, tapi sebagai sebuah syarikat yang bertanggungjawab, apa yang diperlukan ialah merancang untuk menghasilkan sesuatu yang paling mencabar. Keputusan kami dibuat demi kepentingan perniagaan, tenaga kerja dan pelanggan kami pada masa yang sesuai, berdasarkan maklumat terbaik yang diperoleh.”

BMW turut berkata yang senada dengan Rolls-Royce, “sebagai organisasi yang bertanggungjawab, kami telah menjadualkan tempoh penyelenggaraan tahunan pada tahun hadapan di MINI Plant Oxford bermula 1 April, apabila UK keluar dari EU, untuk meminima risiko gangguan rantaian bekalan sementara tersebut.”

Sambungnya lagi, “Walau pun kami percaya ia merupakan senario terburuk, jadi kami harus merancang untuk menghadapinya. Apa pun kami tetap komited terhadap operasi kami di Britain, yang merupakan satu-satunya negara di dunia di mana kami mengeluarkan ketiga-tiga jenama automotif kami.”