Honda telah membangunkan satu teknologi baru yang menarik yang dapat dimanfaatkan untuk mengurangkan kemalangan; teknologi Smart Intersection membolehkan kenderaan berkomunikasi dengan persekitarannya, terutamanya di kawasan yang terselindung dari penglihatan.

Infrastruktur yang terlibat ialah empat kamera yang dipasang pada bahagian atas lampu isyarat di setiap bucu simpang untuk memberikan pandangan sejauh 300 kaki tentang keadaan kenderaan dan pejalan kaki.

Imej 360 darjah dihasilkan melalui perisian pemproses Honda yang akan mengkelaskan kenderaan dan objek bergerak lainnya seperti pejalan kaki, motosikal dan kenderaan kecemasan. Maklumat penting dari situasi itu kemudiannya di”maklumkan” kepada kendearan-kenderaan lain yang berada di sekitarnya melalui isyarat komunikasi jarak dekat (DSRC).

Selepas menerima penghantaran isyarat itu, semua kenderaan yang terhubung akan memberi tindak balas dan menyediakan amaran audio dan visual kepada pemandu sekiranya tindakan berjaga-jaga diperlukan. Setakat ini Honda telah menggunakan sejumlah 200 kenderaa terhubung bagi tujuan penilaian di 33 koridor Smart Mobility dan projek Smart Columbus.

“Dengan kerjasama bandar Marysville dan negero Ohio, kami percaya kajian ini akan memberikan pemahaman yang lebih baik terhadap bagaimana teknologi komunikasi vehicle-to-everything (V2X) boleh dimajukan dan lebih penting, untuk digunakan bagi manfaat pengguna jalan raya,” jelas Presiden, Kajian Strategik Honda R&D Amerika, Ted Klaus.

Ini merupakan projek peneraju yang dibangunkan bersama dengan bandar Marysville, Ohio sebagai sebahagian daripada 33 projek koridor Smart Mobility yang bertujuan untuk menanggapi had sensor pada kenderaan untuk mengelak kemalangan di persimpangan. Kemalangan dalam situasi ini menyumbang kepada 40% daripada jumlah kemalangan keseluruhan, dan 20% daripada kira-kira 35,000 kematian di jalan raya di Amerika setiap tahun.