UMW Toyota Motor (UMWT) telah mengumumkan kempen servis khas atau panggilan semula terhadap Toyota Prius generasi ketiga (XW30) bagi mengemaskini perisian hibrid pada kereta tersebut.

Panggian semula kali ini melibatkan sejumlah 6,160 unit Prius yang dijual oleh UMWT dan diproduksi dari 2009 hingga 2013, yang “akan bertindak sebagai langkah pembaikan tambahan untuk kereta-kereta terlibat dalam panggilan semula yang diumumkan pada 2014.”

Walau bagaimanapun, UMWT tidak menyatakan dengan lebih spesifik berkenaan perkara ini, namun dalam laporan-laporan sebelum ini, Toyota pernah melakukan panggilan semula terhadap 2.4 juta kenderaan hibrid mereka di seluruh dunia yang di produksi antara Oktober 2008 hingga November 2014. Masalah pada sistem berkenaan boleh menyebabkan kereta kehilangan kuasa.

“Sementara stereng kuasa dan brek masih lagi boleh beroperasi, kenderaan yang mati ketika dipandu pada kelajuan lebih tinggi boleh menyebabkan risiko kemalangan,” kata UMWT dalam kenyataannya dan menambah “pembaikkan yang dibuat sebelum ini (panggilan semula pada 2014 dan 2015) tidak menjangkakan keadaan baharu yang dikenalpasti dalam panggilan semula kali ini.” Walau bagaimanapun tiada lagi sebarang kes yang dilaporkan di Malaysia.

UMWT akan memberitahu kesemua pemilik kenderaan yang terlibat bagi mengemaskini program kotak komputer mereka tanpa sebarang cas. Proses pembaikkan ini akan mengambil masa sekitar satu jam.