Sistem brek kecemasan automatik (AEB) secara teorinya memang mampu mencegah perlanggaran belakang. Namun setelah sistem berkenaan semakin banyak ditawarkan pada model-model lebih rendah, khususnya di pasaran negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, adakah ia benar-benar menurunkan statistik kemalangan?

Oleh itu, Institut Insuran untuk Keselamatan Lebuhraya (IIHS) di Amerika Syarikat telah mengeluarkan hasil kajian mereka terhadap keberkesanan sistem tersebut dalam dunia sebenar, dan keputusannya amat positif.

Bagi memudahkan pemerhatian dijalankan, IIHS mengambil statistik kadar kemalangan yang melibat kereta-kereta keluaran General Motors yang ditawarkan dengan pilihan sama ada dilengkapi sistem AEB bersama sistem amaran pelanggaran hadapan atau tidak. Keputusan menunjukkan bahawa kereta yang dilengkapkan dengan dua sistem berkenaan dapat mengurangkan 43% pelanggaran hadapan-belakang dari jumlah keseluruhan.

Manakala sekiranya dilihat dari jumlah keseluruhan kemalangan yang terlibat dengan kecederaan, angka berkenaan adalah lebih tinggi iaitu 64%. Kesemua input untuk statistik berkenaan diambil terus dari laporan polis. Badan berkenaan turut menemui fakta bahawa kereta yang hanya dilengkapi sistem amaran pelanggaran tanpa fungsi brek automatik juga dapat mengurangkan kemalangan yang sama sebanyak 17%, manakala yang terlibat dengan kecederaan dapat dikurangkan sebanyak 30%.

Sebenarnya ini bukan satu-satunya kajian yang dibuat berhubung perkara yang sama. Sebelum ini, Acura, Fiat Chrysler, Honda, Mercedes-Benz, Subaru dan Volvo turut telah melakukan penyelidikan serupa, dan menyaksikan keputusan yang hampir sama iaitu 50% kemalangan (56% untuk kemalangan yang melibatkan kecederaan) dapat dikurangkan dengan kereta yang dilengkapi sistem AEB. Manakala kereta yang hanya diberikan sistem amaran pula mampu untuk mengurangkan 27% dan 20% jumlah kemalangan yang sama.

“Bukti ini menegaskan bahawa sistem pengelak kemalangan hadapan memang berfungsi, dan ia berfungsi lebih baik sekiranya ia tidak hanya bergantung pada pemandu,” kata naib presiden penyelidikan IIHS, Jessica Cicchino yang menjalankan sendiri kedua-dua kajian tersebut.

Kajian ini melibatkan model Buick, Cadillac, Chevrolet dan GMC tahun 2013 hingga 2015, dengan GM memberikan nombor casis kenderaan (VIN) untuk kenderaan yang dilengkapi dan tidak dilengkapi dengan AEB serta amaran pelanggaran hadapan. Maklumat ini turut dirujuk bersama laporan polis terhadap kemalangan yang berlaku dari 23 negeri, dengan tumpuan diberikan pada pelanggaran hadapan-belakang.

Walaupun sistem AEB ini belum diwartakan wajib untuk semua pengeluar kenderaan, namun 20 jenama – mewakili 99% pengeluar automotif di sana – telah bersetuju untuk menjadikan sistem ini sebagai wajib untuk semua kereta baharu menjelang September 2022 nanti.