Akhirnya, model trak pikap yang ditunggu-tunggu, Ford Ranger Raptor akan dilancarkan secara rasmi di Malaysia. Ia sudah pernah dipertontonkan ketika pelancaran barisan Ford Ranger terbaru di sini Oktober lalu, dan kini Ford Ranger Raptor akan membuat penampilan umum di Kuala Lumpur International Motor Show (KLIMS) 2018, bermula Jumaat ini, 23 November hingga 2 Disember nanti bertempat di MITEC Kuala Lumpur.

Hampir semua perkara berkaitan trak ini yang sudah kita ketahui. Misalnya, enjin yang digunakan, 2.0 liter bi-turbo EcoBlue diesel serba baru yang menghasilkan 213 PS dan 500 Nm tork. Unit ini dipadankan pula dengan sistem transmisi automatik 10-kelajuan terbaru dengan perisian khusus bagi Raptor – hadir dengan pilihan mod pemanduan di bawah Terrain Management System.

Walaupun enjin dan transmisinya sama seperti yang ada pada Wildtrak 4×4, casis dan suspensi bagaimanapun sangat berbeza sama sekali. Untuk mengetahui lebih lanjut, baca selanjutnya di sini. Jangan lupa untuk nikmati juga video aksi Raptor yang kami sediakan ini, serta galeri besar di bawah. Jumpa di KLIMS nanti, jangan ketinggalan!

Aksi Ford Ranger Raptor

Ford Ranger Raptor di Malaysia