Polisi Automotif Negara (NAP) yang akan dirujuk semula bakal dibentangkan hujung tahun ini, dan timbalan menteri perdagangan dan industri antarabangsa, Dr Ong Kian Ming memberitahu pelan baru ini akan dimasukkan dengan lebih banyak perkara berkenaan kenderaan elektrik serta teknologi pemanduan autonomous.

Semasa acara Kuala Lumpur International Automotive Conference (KLIAC) 2018 hari ini, Ong berkata, “Sejak rujukan semula yang dibuat pada tahun 2014 untuk NAP, kami telah pergi ke hadapan untuk teknologi sektor automotif seperti kenderaan elektrik dan juga kenderaan autonomous. Ini adalah sebahagian daripada ekosistem lebih besar, yang perlu kami berikan perhatian apabila berkata tentang rujukan semula NAP.”

Ong juga turut menambah bahawa rujukan semula ini akan lebih memberikan simpati kepada pengeluar alat ganti automotif. “Pengeluar komponen kita kebanyakannya adalah pemain tempatan, yang membekalkan 70 hingga 80% komponen kepada industri automotif.”

“Jadi, ia adalah penting, dan memandangkan kami sedang melakukan rujukan semula terhadap NAP, keperluan pengeluar komponen juga perlu dijaga. Keperluan ini bukan berkisar tentang apa yang berlaku di Malaysia sahaja, malah turut mengambil kira peluang eksport ke negara ASEAN atau luar dari itu,” tambah Ong.

Ketua pegawai eksekutif Institut Automotif Malaysia (MAI), Datuk Madani Sahari yang hadir dalam majlis sama turut menambah beberapa lagi perkara berkenaan rujukan semula NAP ini. Antaranya, ia juga akan mengambil kira tentang pengendali Mobility as a Service (MaaS) – yang termasuk syarikat seperti Grab – serta servis ketersambungan dan Artificial Intelligence (A.I) yang menjadi sebahagian daripada Industry 4.0. Walaubagaimanapun, beliau menegaskan, rujukan semula ini tidak akan membatalkan polisi sedia ada yang telah dibuat semasa tahun 2014.

“NAP sebelum ini telah memberitahu tentang kenderaan cekap tenaga (EEV), tapi lebih penting, ia menyatakan bagaimana untuk meningkatkan daya saing industri automotif Malaysia. Untuk menjadi lebih kompetitif, ada banyak elemen teknologi yang perlu kita dapatkan, serap, laksana dan komersialkan. Aspek NAP ini masih lagi sama, cuma kita menambah elemen baru untuk membawa industri ke hadapan.”