Semasa acara Essen Motor Show yang berlangsung di Jerman, Hankook Tyre telah menunjukkan dua rekaan tayar masa hadapan hasil daripada projek “Inovasi Rekaan” yang diadakan dua tahun sekali. Untuk projek kali ini, ia diadakan bersama London Royal College of Art dengan konsep “Extending Future Life beyond Mobility”.

Cabaran yang diberikan kepada pelajar kolej ini adalah untuk membangunkan konsep tayar baru untuk kenderaan autonomous, dan seterusnya memberikan pengalaman menyeluruh yang baru untuk kenderaan masa hadapan. Kriteria yang diambil kira adalah termasuk tarikan kepada pengguna, rekaan serta penggunaan prinsip teknikal yang meyakinkan.

“Projek ini adalah antara usaha kami untuk mencari penyelesaian yang kreatif dan cekap untuk mobiliti masa hadapan. Dalam tahun-tahun yang lepas, projek ini juga telah memberi sumbangan kepada pembangunan tayar yang lebih inovatif,” kata ketua pusat penyelidikan dan pembangunan Hankook Eropah, Klaus Krause.

Tayar yang anda lihat mempunyai perincian warna biru itu dinamakan sebagai Hexonic. Ia memberi kepentingan kepada keselesaan penumpang dengan ciri istimewa boleh mengimbas serta menganalisa keadaan jalan semasa menggunakan lebih tujuh pengesan. Data itu kemudiannya digunakan untuk mengubah bunga tayar waktu bergerak bergantung kepada cengkaman, suhu serta keadaan permukaan jalan.

Satu lagi tayar konsep Hankook ini dinamakan sebagai Aeroflow. Keutamaan tayar ini adalah bertentangan dengan Hexonic kerana ia dibangunkan untuk sukan permotoran dan didatangkan sekali dengan rim khas yang mempunyai turbin angin di dalamnya. Hasil daripada itu, tayar ini boleh berubah bentuk menjadi lebih lebar, dan menggunakan aliran angin di dalamnya untuk menghasilkan daya tolakan ke bawah (downforce) yang lebih baik pada kenderaan.