Petron Malaysia Refining & Marketing Bhd (PMRMB) dilaporkan telah mencatatkan peningkatan sebanyak 29% pada suku ketiga (Q3) tahun ini dengan memperoleh RM3.3 bilion, berbanding RM2.56 bilion pada tempoh yang sama tahun lalu. Syarikat tersebut menyifatkan ia disumbangkan oleh prestasi yang baik untuk harga minyak yang lebih tinggi dan pertumbuhan dalam jumlah jualan.

Jumlah jualan Petron untuk Q3 2018 meningkat dengan lebih 100,000 tong tahun ke tahun kepada 9.1 juta tong walaupun permintaan menurun dari sektor komersil. Benchmark Brent mentah mencecah US$75 setong pada suku itu, 44% lebih tinggi daripada purata US$52 setong pada suku yang sama tahun lepas.

Walaupun keuntungan kasar kekal kukuh pada RM186 juta dalam suku tahun ini, ia lebih rendah daripada RM218 juta yang dicatatkan dalam tempoh yang sama pada 2017 apabila perbezaan harga antara minyak mentah dan produk siap adalah lebih baik. Malah ia juga membawa kepada pendapatan bersih yang lebih rendah sebanyak RM85 juta berbanding RM106 juta pada suku yang sama tahun lepas.

“Kami kekal optimistik bahawa kami akan mengakhiri tahun ini dengan rekod yang lebih memberangsangkan. Kami berada di landasan yang betul dengan mensasarkan program strategik kami bagi mendapatkan lebih ramai pelanggan dan dalam masa yang sama memberikan pengalaman yang lebih baik kepada mereka. Kami akan meneruskan perkembangan runcit dan logistik sambil meningkatkan kecekapan dalam rantaian bekalan kami,” ujar pengerusi PMRMB Ramon S. Ang.