Unit yang dipertontonkan di Malaysia

Hyundai Santa Fe terkini telah didatangkan dengan sistem pemula dan pembuka kunci dengan menggunakan cap jari – hanya untuk pasaran China sahaja. Untuk pasaran ini, Santa Fe tersebut 16 cm lebih panjang berbanding model domestik Korea Selatan, dan akan mula dijual di negara berkenaan pada suku pertama 2019, menurut Korea Herald.

Selain itu, model untuk China tersebut juga menerima Kepekaan Penumpang Belakang – yang menggunakan pengesan ultrasonic untuk mengesan pergerakan kanak-kanak dan haiwan peliharaan – ia adalah aspek keselamatan bagi mengingatkan pemandu tentang kehadiran penumpang tersebut yang berada di barisan kedua.

Sistem keselamatan ini membolehkan beberapa pengguna untuk mendaftarkan data cap jari mereka untuk kenderaan yang sama, menurut Hyundai, contohnya ia melibatkan seisi keluarga. Data tersebut akan menyesuaikan ketetapan tertentu kepada pemandu, seperti posisi tempat duduk dan cermin pandang belakang. Kemas kini masa depan boleh memperluaskan penyesuaian kepada tetapan pendingin hawa dan stereng, ujar pengeluar kenderaan itu lagi.

Pengesan cap jari menggunakan kapasiti pengenalpastian, kerana ia membezakan paras elektrik pada bahagian jari yang berlainan. Ini untuk mencegah penggodaman atau cap jari palsu, menurut Engadget. Sistem ini akan menerima data cap jari yang dirahsiakan pengguna sebelum membuka kunci kereta, dan mempunyai kadar kesilapan dalam 50,000, menurut Hyundai.

Antara kemudahan elektronik moden yang lain untuk Santa Fe pasaran China ini ialah sistem pengesan suara Baidu dan pengecas peranti mobiliti tanpa wayar. Selain itu, pengesan cap jari telah pun diaplikasikan pada kereta berkenaan, yang disambungkan pada pemegang pintu.

GALERI: Santa Fe 2.2 CDRi yang dipertontonkan di KLIMS18