Anda perasan tak setiap pagi apabila anda menghidupkan enjin kereta, akan ada wap keluar dari tip ekzos kereta anda? Kadang-kadang bukan hanya wap, tapi ada air terus yang menitik dari corong paip ekzos tersebut. Tahukah anda bahawa itu bermaksud enjin anda dalam keadaan sihat? Teruskan membaca kerana saya akan kupas kenapa perkara ini terjadi dan mengapa ia sangat penting untuk mengetahui keadaan dalaman enjin kereta anda.

Seperti yang diketahui, enjin berfungsi kerana berlakunya letupan pada kebuk pembakaran yang akan menyebabkan pergerakan turun-naik omboh (piston) untuk memusingkan aci engkol (crankshaft), kemudian kuasa putaran berkenaan dipindahkan ke kotak gear dan akhir sekali ke roda untuk menggerakkan kereta.

Untuk mendapat letupan berkenaan, tiga unsur diperlukan iaitu udara, bahan api (dalam konteks kali ini, khusus kita perkatakan tentang petrol), dan juga percikan api dari palam pencucuh (spark plug). Jika dipecahkan dalam bentuk unsur, udara mengandungi oksigen (O), manakala petrol pula terdiri dari hidrokarbon iaitu gabungan antara hidrogen (H) dan juga karbon (C).

Ketika petrol dan udara bergabung, kemudian diberikan percikan bunga api, gabungan oksigen dan hidrokarbon tersebut akan menyebabkan letupan seperti disebutkan tadi. Dan sekiranya pembakaran tersebut lengkap terbakar kesemuanya tanpa lebihan petrol atau udara, hasil pembakaran akan terlerai menghasilkan hidrogen (H) dan oksigen (O).

Kedua-dua unsur tersebut akan dibebaskan menerusi paip ekzos. Fenomena wap atau air ini biasanya akan berlaku waktu pagi atau ketika waktu sejuk bukan? Ini sebabnya – ketika suhu rendah, kadar oksigen dalam udara adalah tinggi, dan ketika hidrogen dan oksigen keluar dari muncung ekzos dan bertemu dengan oksigen yang banyak di udara, unsur yang bergabung akan menjadi H20 atau dalam bentuk nyata ia adalah air!

Kenapa saya katakan sekiranya wap atau air menitik dari tip ekzos ketika waktu sejuk ini menandakan enjin anda sihat? Begini, seperti yang saya nyatakan tadi, perkara ini hanya akan terjadi sekiranya letupan tersebut terjadi dengan pembakaran yang lengkap. Bagi mendapatkan pembakaran yang lengkap ini, campuran udara dan juga petrol perlulah berada pada nisbah 14.7:1, atau lebih mudah difahami setiap 14.7 gram udara bercampur dengan 1 gram petrol.

Pembakaran lengkap ini hanya akan berlaku ketika kelajuan melahu (idling speed) iaitu kelajuan putaran enjin (rpm) ketika enjin hidup dan anda tidak memijak pedal pendikit. Bagi mendapat pembakaran lengkap yang saya nyatakan tadi, talaan enjin (engine tuning) perlulah berada pada larasan yang tepat, dan jumlah udara yang disedut ke dalam enjin juga tepat dan mencukupi.

Jadi jelas, sekiranya perkara ini terjadi, dengan mudah kita akan mengetahui sistem suntikan bahan api dan juga komponen-komponen dalaman enjin yang bersangkut paut dengan kemasukan udara seperti gegelang omboh (piston ring) berada dalam keadaan baik, serta tiada kebocoran pada gasket dan injap di kepala selinder enjin ketika tertutup sepenuhnya semasa pembakaran berlaku.

Jika anda menggunakan kereta lama dengan sistem karburator, perkara ini juga menunjukkan bahawa karburator anda masih mengekalkan talaan yang tepat.

Ha, sekarang sekiranya anda mahu membeli kereta terpakai, atau enjin di kedai halfcut, ini antara salah satu petua yang perlu anda gunakan. Ini kerana jika enjin tersebut benar-benar sihat, enjin yang sejuk (belum lagi dihidupkan dalam masa sekitar 12 jam) juga akan menghasilkan titisan atau wap air, tetapi hanya seketika. Kalau air yang keluar boleh penuh satu gayung atau wap air tak berhenti keluar lepas sejam dihidupkan, itu petanda memang nak kena overhaul enjin dengan segera!