Menteri Kerja Raya, Baru Bian menyatakan bahawa lebih dari 10,000 kemalangan berlaku di Malaysia setiap tahun hanya kerana penggunaan tayar celup yang digunakan oleh kenderaan berat dan lori. “Saya terkejut bahawa penggunaan tayar celup adalah sebab utama kebanyakkan kemalangan berlaku di jalan raya,” katanya dalam laporan Malay Mail.

Beliau berkata demikian kepada media ketika kunjungannya ke pejabat Lembaga Lebuhraya Malaysia di Pulau Pinang, dan menyatakan bahawa purata sekitar 30 kemalangan terjadi dalam masa sehari akibat penggunaan tayar tersebut. Menteri berkenaan menyatakan tayar celup yang tidak berkualiti adalah tidak selamat dan langkah penguatkuasaan perlu diambil bagi mengelakkan ia terus berlaku.

Bian turut menjelaskan antara faktor lain yang turut menyebabkan kemalangan dalam angka yang tinggi juga melibatkan kenderaan berat, khususnya lori, kali ini kerana membawa beban berlebihan. “Ini akan ditangani oleh penguatkuasaan, kita tidak boleh membiarkan kenderaan melebihi muatan di jalan raya jadi kita perlu memastikan langkah penguatkuasaan diambil secara serius,” tegas Bian.

Tayar celup adalah sejenis tayar yang dihasilkan menggunakan tayar lama yang telah botak, kemudian ‘dicelup’ dengan getah bagi menghasilkan bunga baharu yang tebal. Tayar ini bukan sahaja mudah meletup, malah getah baharu pada tayar tersebut mudah tertanggal dan serpihan yang bertaburan boleh menyebabkan kemalangan terutamanya kepada penunggang motosikal.