Pengedar kenderaan Porsche di Malaysia, Sime Darby Auto Performance (SDAP) telah memperkenalkan sebuah model edisi terhad, 718 Cayman SportDesign untuk pasaran Malaysia (15 unit sahaja). Ini adalah sebuah model yang menggunakan asas daripada 718 Cayman dan dijual pada harga RM625,000 tidak termasuk insurans.

Untuk membezakannya dengan model 718 Cayman biasa, model edisi terhad ini dipasang dengan pakej SportDesign, yang termasuk jalur pelekat gentian karbon, apron serta lip depan yang lebih agresif, pemegang pintu warna hitam, serta juga kemasan hitam pada muncung ekzos yang terletak di tengah.

Barangan lain yang didatangkan standard pada 718 Cayman SportDesign ini adalah termasuk lampu LED Porsche Dynamic Light System Plus dan rim lima cabang dua tona 20 inci. Untuk rim ini, anda juga boleh menaik taraf kepada rekaan lain iaitu Carrera S atau Carrera Sport Wheel.

Masuk ke dalam, konsep naik taraf sport tadi diteruskan, dengan bahagian papan pemuka, panel pintu serta konsol tengah mendapat kemasan gentian karbon berkilat, manakala perehat tangan depan dibalut dengan suede Alcantara. Tempat duduk sports yang dibalut kulit hitam dengan larasan kuasa 14 arah juga diberikan terus.

Menambahkan lagi ciri premiumnya, kereta ini dipasang dengan sistem bunyi 505 watt, 10 pembesar suara Bose, serta Sport Chrono Package yang memberikan pemanduan lebih sporty. Melalui pakej ini, casis 718 Cayman SportDesign menjadi lebih sporty dan empat mod pemanduannya boleh ditukar menggunakan butang di stereng. Satu lagi mod tambahan adalah Sport Response, di mana ia memberikan prestasi paling pantas, namun terhad hanya untuk 20 saat sahaja.

Berkenaan prestasi, 718 Cayman SportDesign dikuasakan oleh enjin empat silinder mendatar 2.0 liter turbocharged, dan mampu menghasilkan kuasa 300 hp dan 380 Nm tork. Tugas menyampaikan kuasa dari enjin ke roda belakang dilakukan transmisi klac berkembar PDK tujuh kelajuan, dan membolehkan ia memecut 0-100 km/j dalam masa 4.7 saat sebelum mencapai laju maksimum 275 km/j. Porsche Active Suspension Management diberikan secara standard, dan merendahkan lagi kenderaan sebanyak 10 mm.

Porsche 718 Cayman SportDesign yang terhad 15 unit dan dijual pada harga RM625,000 ini ditawarkan dalam tiga warna iaitu Racing Yellow, Guards Red dan Carrara White Metallic. Setiap unit datang dengan jaminan dan pakej penyelenggaraan percuma empat tahun.