Bagi yang kurang mengenali jenama mewah Lagonda, ia telah wujud sejak tahun 1904, dan masuk pada tahun 1947, ia telah diambil alih oleh Aston Martin. Sejak daripada itu, kereta yang menggunakan jenama Lagonda dikenali mempunyai ciri lebih mewah daripada kereta Aston Martin yang sebenarnya juga sudah cukup mewah.

Terbaru di Geneva Motor Show, Aston Martin telah memperkenalkan Lagonda All-Terrain Concept, yang dikatakan sebagai sebuah kenderaan mewah yang boleh dibawa ke mana sahaja, dan dikuasakan oleh penggerak tanpa emisi bateri elektrik.

Setakat ini tiada perincian teknikal yang didedahkan, dan ia sekadar satu petunjuk kemungkinan gaya rekaan dan menjadi kesinambungan kepada Lagonda Vision Concept yang ditunjuk pada tahun lepas. Menurut Aston Martin lagi, gaya ini boleh digunakan pada kereta Lagonda versi produksi seawal tahun 2022.

Di dalam, terdapat empat tempat duduk berasingan dan rekaannya serba ringkas dan elegan. Tiada butang kawalan yang dapat dilihat pada papan pemuka manakala skrin digital pula ada dua iaitu di tengah roda stereng dan juga konsol tengah. Selain bukaan pintu yang luas, sebahagian daripada bumbung kaca kenderaan ini juga boleh ditolak ke atas untuk memudahkan penumpang keluar dan masuk.

Model pasaran awam Lagonda ini nanti akan dikeluarkan dari kilang baru mereka di St Athan, Wales yang kini mempunyai hampir 200 orang pekerja dan akan ditambah lagi untuk menjadi lebih 700 menjelang awal tahun 2020 bagi memastikan ia dapat beroperasi dengan baik sebagai pusat kecemerlangan kenderaan elektrik mewah prestasi tinggi Aston Martin Lagonda.