Volvo Cars introduces Care Key as standard on all cars for safe car sharing

Risau nak bagi anak anda bawa kereta dengan laju sekiranya diberi pinjam kereta? Jika anda membeli model-model Volvo menjelang 2021, anda bakal menerima kunci istimewa digelar Volvo Care Key secara standard, yang boleh memastikan kelajuan akan dihadkan ketika ia dipandu oleh orang lain.

Dengan kunci ini, pemilik dapat mengehadkan sendiri kelajuan maksima kereta mereka sebelum ia dipinjamkan ke pada ahli keluarga atau rakan-rakan. Ideanya ialah sekiranya kereta ini dipandu oleh anak anda yang baru sahaja mendapat lesen dan kurang pengalaman, kelajuannya dapat dihadkan oleh anda sendiri seterusnya meminimakan risiko untuk berlaku kemalangan.

Sebenarnya ini bukanlah teknologi baharu di mana ia sudah pun ditawarkan ketika ini tetapi dengan nama Red Key. Malah jenama lain seperti Ford sudahpun menawarkan ciri ini untuk sebahagian model-model mereka di Malaysia seperti pada Ford Ranger dan Ford Focus. Chevrolet juga mempunyai fungsi sedemikian menerusi sistem Teen Driver Key.

“Kami percaya bahawa pembuat kereta mempunyai tanggungjawab untuk meningkatkan keselamatan trafik. Pengumuman terbaharu kami yang akan mengehadkan kelajuan selari dengan usaha ini dan Care Key ini adalah satu lagi contoh lain,” kata presiden dan CEO Volvo Car Group, Håkan Samuelsson yang merujuk pengumuman Volvo sebelum ini yang akan mengehadkan kelajuan semua kereta mereka pada 180 km/j menjelang 2020.

“Ramai yang mahu untuk membenarkan kereta mereka dikongsi bersama kawan dan keluarga, tetapi ragu-ragu akan keselamatan mereka di jalan raya. Care Key memberikan satu solusi yang baik serta menawarkan lebih ketenangan fikiran.” tambahnya.

Menurut Volvo lagi, setelah ciri ini diterapkan nanti, ia bakal menyaksikan syarikat-syarikat insuran bakal membincangkan premium istimewa untuk komuniti Volvo kelak. “Jika kita mampu menyakinkan dan menyokong kelakuan lebih baik dengan teknologi yang akan membantu pemandu dari membuat kesilapan, agak logik sekiranya ia akan mendatangkan impak yang positif terhadap premium insuran,” jelas Samuelsson.