Dalam usaha untuk jadikan kenderaan lebih mesra pengguna dan mudah dikendalikan, Hyundai mendedahkan sebuah prototaip sebenar kokpit maya yang dibangunkannya, dengan terdapat dua skrin yang menggantikan butang kawalan pada stereng biasa – dengan paparan butang yang boleh ditentukan sendiri.

Skrin berkenaan boleh disesuaikan untuk memenuhi keperluan semua pemandu dan sangat peka untuk memberikan sebarang maklum balas. Unit yang dilihat ini dipasang pada sebuah i30 – menunjukkan bahawa inovasi maju tidak hanya bagi kenderaan dalam segmen yang lebih tinggi sahaja.

Bahagian paparan maklumat pemanduan pula menggunakan paparan pelbagai lapisan (MLD) yang menggantikan paparan digital sepenuhnya. Ia terpisah kepada dua paparan yang bertindan enam milimeter dari satu sama lain. Ini memberikan kesan visual 3D; satu bahagian akan ditunjukkan pada paparan depan, dan satu lagi pada paparan belakang. Hyundai mendakwa perkara ini kurang mengganggu perhatian pemandu.

Untuk menguji teknologi ini, Hyundai mengadakan kajian gangguan pemandu bersama Würzburg Institute for Traffic Science (WIVW) untuk menilai keboleh-gunaan kokpit baru ini ketika memandu. Bagi semua kes, Hyundai mendakwa kajian itu menunjukkan bahawa kokpit baru ini berada pada tahap yang lebih rendah bagi gangguan ketika memandu seperti yang ditetapkan oleh AAM dan NHTSA.

Bagi ujian yang lebih rumit, semua individu yang diuji menunjukkan hanya sedikit terganggu, tanpa memberi kesan ketara kepada perhatian ketika memandu. Peserta juga memberi maklum balas positif kepada rekaan yang ditampilkan secara visual serta maklum balas sistem berkenaan.