Sebelum ini, syarikat konsesi pengendali Lebuhraya Pantai Barat (WCE), WCE Sdn Bhd, memaklumkan bahawa lebuhraya ini mungkin boleh dibuka menjelang Hari Raya Aidilfitri ini. Namun demikian, jawapan muktamadnya hanya akan disahkan selepas mesyuarat antara syarikat terbabit dengan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) yang berlangsung hari ini.

Menurut laporan NST, mesyuarat tersebut adalah susulan ujian pematuhan mengenai struktur lebuh raya yang berlangsung semalam.

Pengarah Urusan WCE Sdn Bhd Datuk Neoh Soon Hiong berkata, “Kami akan bermesyuarat pagi ini. Tapi tiada pengumuman dilakukan selepas itu. Kami perlu melaporkan segalanya (berhubung dengan pemeriksaan) pada pihak berwajib terlebih dahulu.”

Tambahnya lagi, selepas ujian pematuhan selesai, ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya seminggu sebelum WCE boleh dibuka.

Menurut Ketua Pengarah LLM Datuk Aziz Abdullah pula, pihaknya bekerjasama dengan syarikat konsesi WCE untuk menentukan beberapa langkah yang diperlukan sebelum lebuhraya terbabit bersedia untuk beroperasi menjelang Aidilfitri ini.

“Harap-harap selepas mesyuarat tersebut berlangsung dan juga selepas konsultasi dengan menteri kerja saya, kita bersedia buat pengumumannya mengenainya. Kita hanya mahukan ia selamat untuk pengguna jalan raya. Sebab itulah kita perlu memastikan tahap keselamatan dan pematuhannya menepati piawaian yang ditetapkan,” ujarnya kepada akhbar terbabit.

Keseluruhan projek lebuh raya bernilai kira-kira RM5 bilion merentasi Selangor dan Perak sepanjang 233km dengan di Selangor bermula dari Jalan Banting – KLIA (B18) hingga Persimpangan Bertingkat Tanjong Karang sepanjang 93.8km manakala di Perak bermula dari Jalan Persekutuan (FR5) di Hutan Melintang ke Plaza Tol Changkat Jering sepanjang 139.2km.

Ia juga mempunyai 21 persimpangan bertingkat bersama dengan 20 plaza tol selain turut dihubungkan dengan lebuhraya sedia ada seperti PLUS, SKVE, NKVE, NNKSB, LATAR, KESAS demi memenuhi keperluan trafik di laluan utama.