Semasa hari pusingan kelayakan dan latihan di Litar Sepang hampir berakhir hari ini, orang ramai dikejutkan dengan insiden yang berlaku semasa perlumbaan pertama Asia Talent Cup. Ia agak serius kerana salah seorang pelumba yang terlibat, Afridza Munandar, 20 tahun dari Indonesia tidak sedarkan diri di atas litar.

Pekerja perubatan sedaya upaya cuba melakukan rawatan kecemasan di situ juga, dan kemudiannya beliau diterbangkan ke Hospital Kuala Lumpur. Walaupun usaha sebaik mungkin dilakukan, Afridza tidak dapat diselamatkan dan meninggal dunia.

Sebagai pelumba, Afridza mempunyai rekod yang baik, dengan pernah mendapat dua kedudukan sebagai juara, dua kali di tempat kedua dan dua kali di tempat ketiga bagi musim tahun ini. Perlumbaan di Sepang ini juga boleh menjadi penentu sama ada beliau akan menjadi juara keseluruhan.

Seluruh warga FIM, Dorna Sports dan Idemitsu Asia Talent Cup mengucapkan takziah kepada keluarga, rakan dan orang tersayang Afridza, sementara pelumba lain pula membuat keputusan untuk meneruskan perlumbaan pusingan kedua esok sebagai peringatan kepada Afridza.