Seperti yang pernah dilaporkan sebelum ini, pasukan Proton R3 telah pun berjaya menawan podium dalam perlumbaan Sepang 1000km (S1K) bagi edisi 2019, merangkul tempat pertama dan kedua. Dalam perlumbaan tersebut, Proton Iriz R3 yang dipandu oleh Farique Hairuman a.k.a Wak Tempe bersama Mitchell Cheah berjaya menjadi juara keseluruhan dan juga kategori tertinggi M Production.

Dengan kemenangan ini, Proton Iriz R3 dan Farique Hairuman berjaya mengekalkan kejuaraan untuk tahun kedua berturut-turut dan tahun ketiga berturut-turut untuk pasukan Proton R3 send

Proton yang berbangga dengan kejayaan ini mengesahkan apa yang paling memberi kejutan sewaktu perlumbaan sebenarnya adalah pencapaian dari pasukan terakhir pelumba R3. Pasukan tersebut terdiri daripada tiga pelumba wanita yang memandu Proton Saga iaitu Leona Chin, Faye Kusairi dan Nurul Husna, mendapat tempat ketujuh, merekodkan pencapaian terbaik daripada barisan pelumba wanita dan itu telah membuktikan keberanian dan kecekalan mereka menempuh satu perlumbaan yang mencabar.

Ketiga-tiga pelumba wanita pasukan Proton R3 ini bukanlah nama baharu dalam sukan permotoran, sebaliknya masing-masing memiliki pengalaman berlumba dan bersaing dengan pelumba lelaki. Justeru, kehadiran mereka di litar, bukannya sekadar menambahkan seri malahan turut memberikan persaingan sengit buat semua pelumba.

Meskipun mereka baru sahaja terlibat dengan R3 dan bekerjasama antara satu sama lain, kepantasan pemanduan ketiga-tiga mereka terbukti menonjol semasa sesi latihan, menetapkan masa yang meletakkan mereka di kedudukan lapan teratas secara konsisten. Walau bagaimanapun, terdapat masalah teknikal pada sesi kelayakan, yang memerlukan mereka bermula di belakang garisan kelas M-Pengeluaran.

Memulakan perlumbaan di kedudukan ke-26 tidak sesekali mematahkan semangat mereka di mana ketiga-tiga mereka telah memandu dengan penuh berkemahiran dan kesabaran yang tinggi melalui strategi yang diatur ketika di dalam litar. Oleh itu, tidak hairanlah semasa Leona melepasi garisan penamat selepas sembilan jam mengharungi cabaran, mereka akhirnya layak meraih kedudukan ketujuh.

“Perlumbaan S1K ini memberikan pengalaman bermakna dan luar biasa bagi saya. Saya kagum apabila dapat menamatkan perlumbaan di kedudukan ketujuh meskipun berada di garisan ke-26 pada awal perlumbaan tetapi ini semua adalah disebabkan kepantasan Proton Saga serta gabungan kerjasama dari kami. Secara jujur, sekiranya kami diberi peluang sekali lagi, saya rasa kami mampu untuk berdiri di atas podium,” kata Faye Kusairi.

Gary Lee, Ketua Pasukan Proton R3 pula berkata, “Barisan pelumba wanita kami mempamerkan prestasi mantap dan kemahiran pemanduan yang baik untuk kembali berada di posisi hadapan. Ia adalah pencapaian hebat untuk berada di tempat ketujuh dalam perlumbaan S1K yang sangat mencabar dan ini merupakan penamat terbaik yang pernah dicapai pada perlumbaan yang melibatkan pelumba-pelumba wanita.

Untuk S1K 2019, selain mengekalkan Iriz sebagai jentera lumba, Proton turut mempertaruhkan dua buah model Saga termasuklah satu daripadannya Saga 2019 yang telah membuktikan keupayaannya untuk menjadi kereta litar yang pantas. Kitaran tempoh pembangunannya yang singkat, dilancarkan pada 6 Ogos 2019, bermakna pasukan R3 perlu berhadapan dengan cabaran besar untuk mempersiapkan model tersebut dalam tempoh masa yang ditetapkan, namun hasilnya membuktikan bahawa Saga amat sesuai untuk sukan permotoran.

“Saga terbaharu ini telah dipertingkat sepenuhnya dan dengan tempoh masa yang sangat singkat, hasilnya sangat mengagumkan. Oleh itu, ini membuktikan prestasi hebat Proton Saga dalam pelbagai kegunaan, dari kereta harian, kepada kereta keluarga serta turut mampu bersaing dalam perlumbaan terbesar di Malaysia, menjadikan model ini benar-benar sesuai untuk rakyat di Malaysia,” kata Dr Li Chunrong, Ketua Pegawai Eksekutif Proton.