25 Mac lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan arahan kepada semua bank untuk memberikan pengecualian automatik (moratorium) selama enam bulan bagi semua pinjaman atau pembiaayan berkuatkuasa 1 April hingga 30 September 2020. Apa maksudnya? Bagaimana anda terkesan dengan pengumuman ini? Kami jelaskan secara ringkas di sini.

Bermula 1 April, semua bayaran ansuran bagi pinjaman kenderaan/sewa-beli konvesional akan ditangguhkan selama enam bulan. Anda tidak perlu membayar ansuran bulanan kenderaan anda sepanjang tempoh berkenaan. Anda hanya perlu menyambung pembayaran bermula 1 Oktober 2020 nanti.

Sebagai contoh, katakan anda biasanya membayar RM1,000 sebulan ketika ini sehingga Disember 2021. Bermula dari 1 April 2020, anda tidak perlu membayar apa-apa jumlah untuk tujuan itu sehingga hujung September nanti. Masuk bulan Oktober, anda bagaimanapun perlu menyambung semula pembayaran ansuran berkenaan seperti sebelumnya – dengan jumlah yang sama – sehingga tamat tempoh bayaran balik pinjaman anda, yang mana tempoh akhir tadi telah ditambah enam bulan lagi sehingga Jun 2022 – tanpa sebarang caj tambahan yang lain.

Pengecualian bayaran ansuran bulanan ini akan dilakukan secara automatik, jadi anda tak perlu membuat permohonan. Namun, jika anda berhasrat untuk membayar ansuran bulanan itu seperti biasa dan tidak mahukan pengecualian itu, anda perlu memaklumkan bank tempat anda membuat pinjaman berkenaan. Mesej tentang perkara ini juga sudah mula dihebahkan kepada pemegang akaun pinjaman yang terlibat.

Sepanjang tempoh pengecualian itu juga, tiada kompaun faedah akan dikenakan, kerana pinjaman sewa-beli konvensional telahpun diberikan kadar faedah tetap, jadi anda tidak akan membayar lebih. Dalam bahasa mudah, pelanggan diberikan “cuti” daripada membayar balik pinjaman yang telah mereka buat sepanjang tempoh itu. Tidak ada sebarang denda akan dikenakan terhadap anda. Jika ada sebarang caj atau faedah yang lain dikenakan, anda perlu maklumkan kepada pihak bank dan minta penjelasan mereka.

Bagi pinjaman kredit yang bukan daripada bank pula, situasinya berbeza. Mereka penyedia perkhidmatan kredit, dan bukannya bank. Maka mereka tidak tertakluk kepada perintah ini. Setakat ini, hanya Toyota Capital Malaysia sahaja yang mengumumkan akan mengikut langkah sama dengan bank, sementara penyedia lain akan melihat dari satu kes ke satu kes sebelum membuat petimbangan sama. Jadi, sekarang dah jelas?