Seumur hidup anda, jam tangan apa yang anda rasa paling tak masuk akal? Cuba bandingkan dengan jam baru dari Jacob & Co yang dibuat untuk Bugatti ini – seperti namanya, Bugatti Chiron Tourbillon, ia adalah jam yang dihasilkan berdasarkan hypercar Bugatti Chiron, dan ia mempunyai enjin W16 yang bergerak di dalamnya!

Tekan butang di bawah jam tersebut, anda boleh lihat dengan jelas bagaimana kesemua 16 omboh dalam blok enjin W berkenaan bergerak dengan lancar, bahkan ia turut dihubungkan kepada satu aci engkol yang berputar di tengah, bersama sepasang turbin dengan kipas yang turut berpusing.

Enjin jam bersama replika enjin Chiron tersebut duduk di dalam perumah yang diperbuat dari kristal Sapphire, dan ia kelihatan seperti disokong oleh empat “penyerap hentak” pada setiap sudut. Ia juga diberikan satu tolok seakan penunjuk aras bahan api, tetapi sebenarnya ia berfungsi sebagai penunjuk aras kuasa bateri yang boleh bertahan selama 60-jam.

Harganya? Seutas jam tangan ini dijual pada harga US$280,000 atau sekitar RM1.2 juta! Kita mungkin rasa mahal dan tak masuk akal, tapi bagi mereka yang mampu beli Bugatti Chiron yang berharga RM12 juta, apalah sangat RM1.2 juta tu kan?