Selepas setahun model asas Conti GT generasi ketiga membuat kemunculan, kini Bentley Continental GT V8 diperkenalkan secara rasmi untuk pasaran Malaysia. Menerima jolokan sebagai sebuah model yang fokusnya adalah kepada pemandu, Continental GT V8 ini dikuasakan oleh enjin 4.0 liter turbo berkembar V8 yang menjana 550 PS dan 770 Nm tork.

Unit berkenaan digandingkan dengan transmisi automatik lapan-kelajuan dan juga sistem pacuan semua roda dengan kecenderungan kepada bahagian belakang. Pecutan 0-100 km/j dicapai dalam masa 4 saat, sementara laju maksimum boleh mencecah 318 km/j. Sebagai perbandingan, Continental GT dengan 12-silinder pula menghasilkan 635 PS dan 900 Nm, dengan pecutan 0-100 km/j dalam masa 3.7 saat dan laju maksimum 333 km/j.

Berbeza dengan enjin 12-silinder, unit V8 yang lebih kecil dan ringan ini juga bermaksud ia memberikan pemanduan yang lebih responsif. Bagi penggunaan minyak, unit V8 ini boleh menyah-aktif empat silindernya dalam keadaan tertentu, dengan peralihan itu berlaku tanpa disedari, dalam sela masa 20 milisaat, serta ciri start-stop turut disertakan.

Lain-lain kelengkapan yang ada termasuk rim aloi 20-inci (sembilan pilihan rekaan, saiz hingga 22-inci), tujuh pilihan warna standard luaran (warna pilihan pelanggan juga disediakan), lampu utama LED matriks dengan kesan kristal serta kemasan pilihan Blackline (kemasan hitam yang menggantikan bahagian krom).

Di dalam pula penuh dengan sentuhan dan rekaan moden – mewah dan dramatik, baik dari segi apa yang boleh dilihat dan disentuh mahupun pakej teknologi yang melengkapinya. Banyak material kulit yang membaluti bahagian dalaman. Antara lain ia menampilkan tempat duduk dengan larasan 20-arah, kemasan kayu Walnut serta sistem bunyi dengan 10-pembesar suara 650W.

Bentley Rotating Display, yang menampilkan skrin sentuh 12.3-inci adalah pilihan yang sangat menarik dan unik untuk model ini. Selain itu, kereta ini juga dipasangkan ciri Continuous Damping Control serta ciri bantuan pemandu seperti Active Lane Assist, Traffic Jam Assist dan Park Assist. Ciri suspensi udara Dynamic Ride System Bentley ditawarkan sebagai pilihan.

Bentley Continental GT V8 dijual pada harga RM795,000, belum termasuk cukai dan duti. Harga akhirnya bergantung kepada pilihan kustom yang diinginkan pelanggan. Sekadar rujukan, Bentley Continental GT Convertible untuk pasaran tempatan sebelum ini dijual pada harga bermula dari RM2.2 juta, manakala Bentley Flying Spur 2020 di sini pula datang dengan tanda harga RM840k sebelum cukai.