Ini ada satu lagi model yang dikustom khas dari Aston Martin Kuala Lumpur. Digelar Aston Martin Vantage Dark Knight Edition, asalnya adalah model Vantage V8 yang dilancarkan di pasaran tempatan pada 2018 lalu.

Perubahan pertama yang jelas kelihatan ialah dengan kehadiran Exterior Black Pack, ini termasuk dengan hitam pekat pada gril hadapan, keliling tingkap, dua corong ekzos dan juga corong udara di tepi. Ia dipadankan dengan rona hitam berkilat pada perumah cermin sisi, bumbung dan bilah diffuser belakang. Sementara lampu belakang gelap dengan set roda pelbagai-jejari 20-inci juga dengan rona gelap melengkapkan lagi gayanya.

Ia turut menampilkan brek seramik karbon. Selain direka bagi menahan brek menjadi pudar pada suhu melebihi 800 darjah, ia juga telah menyingkirkan 24 kg berbanding brek cast iron standard.

Dark Knight turut menerima beberapa pilihan baharu yang diperkenalkan menerusi Aston Martin Lagonda – ini termasuklah wing AM gentian karbon pada bahagian hujung belakangnya, serta kemasan gentian karbon pada skrip Aston Martin di belakang.

Di dalamnya, Dark Kning menerima kemasan kulit Caithness dan Alcantara. Jika dilihat secara lebih dekat, kelihatan lapisan tona gelap – kulit Metallic Black dan Dark Knight yang sedikit kelam dengan kemasan Satin Carbon Fibre dan Dark Chrome Interior Jewellery dengan Alcantara hitam.

Harga asas bagi Aston Martin Vantage – yang dikuasakan oleh enjin Mercedes – AMG M177 4.0 liter turbo-berkembar V8 dengan 510 PS/685 Nm, dan boleh dipecut dari 0-100 km/j dalam 3.6 saat dan kelajuan maksimum capai 314 km/j – RM678,000 sebelum segala jenis cukai dikenakan.

GALERI: Aston Martin Vantage V8 2018