Semasa Aprilia RS660 didedahkan buat pertama kali, ramai yang sudah mengetahui ia akan diikuti pula oleh versi naked, Tuono. Kini, ia telah pun didedahkan sepenuhnya, dengan perbezaan biasa bagi model naked iaitu pemegang jenis lebih tinggi serta offset fork yang telah diubah untuk menjadikan tunggangan lebih selesa.

Asas model ini masih sama seperti RS660, termasuklah rangka serta lengan ayun aluminiumnya, dan juga suspensi boleh laras Kayaba di depan dan belakang. Menurut Aprilia, fairing hadapan Tuono 660 juga telah diuji dalam terowong angin seperti RS660, dan lampu hadapannya menggunakan unit LED dengan DRL. Berat keseluruhan model ini adalah 183 kg.

Ia digerakkan oleh enjin dua silinder selari 660 cc dengan sistem penyejukan cecair dan menepati tahap emisi Euro 5. Kuasa maksimum yang mampu dihasilkan adalah 94 hp, sedikit rendah berbanding 100 hp pada RS660, tetapi nisbah akhirnya lebih pendek untuk menghasilkan maklum balas serta pecutan lebih baik.

Sistem elektronik yang diberikan pada Tuono 660 juga adalah sama seperti RS660, termasuk kawalan cengkaman beberapa tahap, wheelie control, cruise control, engine brake control, ABS yang boleh ditutup serta pilihan mod tunggangan.

Menurut Aprilia, terdapat lima mod tunggangan yang disediakan oleh Tuono 660, dengan tiga daripadanya untuk kegunaan atas jalan biasa dan dua lagi untuk kegunaan di dalam litar. Panel instrumen menggunakan skrin TFT berwarna sama seperti RS660. Tuono 660 sudah mula dijual di United Kingdom, dengan harga £9700 (RM53,145) dan ditawarkan dalam warna Acid Gold, Concept Black dan Iridium Grey.