Selepas beberapa teaser akhirnya motosikal sports kelas pertengahan Aprilia RS660 didedahkan sewaktu pameran EICMA 2019 yang sedang berlangsung sekarang. Bukan setakat itu, Aprilia turut mendedahkan versi naked kepada model itu – tetapi masih dipanggil sebagai konsep – yang dinamakan sebagai Tuono 660 Concept.

RS660 sangat ditunggu-tunggu kerana ia adalah kemunculan semula Aprilia dalam segmen motosikal sports kelas pertengahan dengan ia dikuasakan oleh enjin dua silinder selari 660 cc yang mampu menghasilkan sehingga 100 hp dan berat badan cuma 169 kg.

Model ini mewarisi banyak rekaan daripada RSV4, dengan lampu hadapan tiga LED serta lampu siang, fairing penuh sampai ke bawah dan bahagian belakang yang tajam. Walaupun nampak agresif, Aprilia mendakwa RS660 masih sesuai untuk dibawa atas jalan biasa dengan pemegang yang diletakkan atas daripada steering plate dan tempat letak kaki yang tidak terlalu menolak penunggang ke hadapan.

Casis motosikal ini dijadikan lebih ringan dengan penggunaan kerangka serta lengan ayun aluminium, manakala suspensi pula terdiri daripada fork 41 mm Kayaba yang boleh dilaras di hadapan serta monoshock di belakang. Brek adalah daripada Brembo, dengan unit cakera berkembar 320 mm serta angkup empat piston di hadapan.

Selain daripada pendikit ride-by-wire, RS660 juga didatangkan terus dengan pelbagai sistem elektronik termasuk Aprilia Traction Control, Aprilia Wheelie Control, Aprilia Cruise Control, Aprilia Quick Shift (naik dan turun), Aprilia Engine Brake, Cornering ABS serta pilihan lima mod tunggangan (tiga untuk atas jalan biasa dan dua lagi untuk atas litar). Panel instrumen menggunakan unit TFT yang boleh disambung dengan aplikasi telefon pintar.

Melihat kepada versi naked motosikal ini yang masih dipanggil sebagai sebuah konsep iaitu Tuono 660, ia masih menggunakan ciri teknikal yang sama seperti RS660, tetapi mempunyai penghadang angin yang lebih rendah, fairing tepi yang tidak menutupi keseluruhan enjin serta pemegang yang lebih tinggi dan lebar.