Bagi memastikan orang ramai mematuhi peraturan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), PKP Bersyarat (PKPB) dan PKP Pemulihan (PKPP) yang sedang berkuatkuasa sehingga 26 Jan ini, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bersedia membantu Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerusi Ops COVID-19.

Menurut JPJ dalam kenyataannya, ia bukan sahaja memastikan pengguna jalan raya patuh kepada peraturan PKP malah kesalahan lain yang berkait dengan kesalahan jalan raya. Di mana seramai 1,200 anggota JPJ di seluruh negara diatur gerak mulai Sabtu lalu bagi tujuan membantu pihak PDRM di sepanjang tempoh pelaksanaan PKP, PKPB dan PKPP.

Ops COVID-19 mensasarkan kepatuhan aspek Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) serta kesalahan mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333), Akta Pengangkutan Awam Darat (PAD) 2010, dan Akta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) 1987.

JPJ turut berkata, kolaborasi dengan PDRM ini adalah suatu manifestasi jelas di dalam merealisasikan aspek penguatkuasaan SOP dengan lebih serius di sepanjang tempoh berkuatkuasanya PKP in.

Malahan tiga strategi akan dilaksanakan JPJ menerusi operasi bersepadu itu iaitu rondaan di jalan utama negeri dan lebuh raya, sekatan jalan raya yang mengkhususkan kenderaan awam serta pemeriksaan dan pemantauan di terminal bas utama.

Di mana langkah atau pendekatan bersepadu ini wajar dilakukan bagi tujuan mengekang penularan wabak ini yang dilihat semakin meningkat akibat ketidakpatuhan SOP oleh masyarakat tempatan.

Justeru, JPJ berharap seluruh rakyat di negara ini akan turut memberi kerjasama sepenuhnya di sepanjang tempoh penguatkuasaan PKP, PKPB dan PKPP supaya penularan wabak itu dapat ditangani secara berkesan.