Honda telah mengumumkan bahawa bermula 1 April ini, presiden dan CEO mereka, Takahiro Hachigo akan meletakkan jawatan dan diganti oleh ketua bahagian penyelidikan dan pembangunan (R&D), Toshihiro Mibe. Pengumuman ini dibuat Jumaat lalu.

Mibe yang merupakan presiden bahagian R&D sejak tahun 2019 telah menyertai Honda pada tahun 1987 dan sebelum ini mempunyai tugas membangunkan segala yang berkaitan dengan enjin serta bahagian penggerak kenderaan. Menurut laporan Reuters, beliau yang berusia 59 tahun telah bekerjasama dengan Hachigo untuk membentuk semula struktur dalam Honda, mengejar pembangunan kenderaan elektrik serta berhadapan dengan pesaing lain.

Hachigo masih akan kekal dalam lembaga syarikat, dan menurut beliau, kepakaran Mibe dalam teknologi berkaitan alam sekitar, tenaga serta penuh perhatian kepada perubahan adalah sebab beliau dipilih untuk menggalas tugas ini. “Beliau telah melihat kepada masa hadapan, dan ini adalah satu hala tuju yang patut diambil oleh Honda,” kata Hachigo semasa majlis sidang media.

Dalam acara itu, Mibe mengetengahkan “transformasi besar dalam waktu yang pantas,” oleh Honda, dan ini selari dengan hala tuju syarikat untuk menjadikan kenderaan elektrik, hibrid serta fuel cell sebagai penyumbang utama (2/3) dalam jualan menjelang tahun 2030.

Sepanjang enam tahun sebagai CEO, Hachigo berjaya meringkaskan proses pembangunan kenderaan dengan menggabungkan beberapa operasi untuk kereta dan motosikal, serta mengurangkan kos dengan memperkemas barisan model yang ditawarkan dan menyatukan kilang yang ada di Jepun dan luar negara. Beliau juga telah menyambung kerjasama dengan General Motors dengan termasuk perkara berkenaan pembangunan kenderaan elektrik dan autonomous.