Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman memaklumkan bahawa setakat ini mereka menerima makluman positif dari orang awam berkenaan Operasi Khas Ubahsuai Ekzos (bising) di seluruh negara bermula 1 Mac lalu. Oleh demikian, operasi ini mungkin akan diteruskan selepas ia dijadualkan berakhir pada 14 Mac nanti.

“Setakat ini, operasi terbabit akan berakhir pada 14 Mac ini yang akan berlangsung selama dua minggu dan ia mendapat maklum balas positif daripada masyarakat yang berpuas hati dengan tindakan penguatkuasaan dilakukan pihak polis. Disebabkan faktor itu, operasi ini mungkin akan diteruskan selepas 14 Mac nanti,” tulis kenyataan yang dikeluarkan oleh JSPT dan disiarkan oleh Harian Metro.

Menurut JSPT Bukit Aman lagi, sehingga Sabtu lalu sebanyak 26,239 kenderaan membabitkan 12,709 motosikal, 8,678 kereta dan 4,852 lain-lain kenderaan diperiksa dalam operasi itu sepanjang tempoh berkenaan di seluruh negara. Selepas pemeriksaan dijalankan, sebanyak 10,166 saman atas pelbagai kesalahan dikeluarkan dalam operasi tersebut, walau bagaimanapun bukan semua saman adalah kerana kesalahan ubahsuai ekzos.

“Daripada 10,166 saman dikeluarkan, 1,423 saman adalah bagi kesalahan ubahsuai ekzos membabitkan 1,060 motosikal, 294 kereta dan 69 lain-lain kenderaan.

“Selain itu, sebanyak 474 motosikal, tujuh kereta dan dua lain-lain kenderaan disita atas kesalahan sama dalam 540 lokasi operasi berkenaan dijalankan di seluruh negara sepanjang tempoh itu,” tulis kenyataan tersebut.

JSPT menegaskan bahawa operasi berkenaan adalah bertujuan menguatkuasakan undang-undang jalan raya kepada pengguna kenderaan terutama pemilik dan penunggang motosikal yang melakukan ubahsuai ekzos sehingga mendatangkan bunyi bising.

“Tindakan saman bagi ubahsuai ekzos boleh dilakukan mengikut Kaedah 103 Kaedah-Kaedah Kenderaan Bermotor (Pembinaan dan Penggunaan) 1959 (LN 170/1959).

“Setiap ekzos yang dipasang pada kenderaan bermotor perlu pada setiap masa diselenggarakan supaya berada dalam keadaan baik dan tidak boleh diubahsuai sehingga menyebabkan bunyi bising.

“Mana-mana individu yang membuat pengubahsuaian ekzos menjadi satu kesalahan dan boleh didenda tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak lebih enam bulan jika disabitkan kesalahan,” jelas kenyataan berkenaan lagi dan menambah bahawa di bawah peruntukan Seksyen 64 Akta Pengangkutan Jalan 1987, polis diberikan kuasa menyita motosikal bagi mengelakkan kesalahan sama berulang.

“Malah, polis boleh menahan motosikal itu sehingga pemiliknya mengambil langkah bagi menjamin kesalahan berkenaan tidak berlaku semula,” tambah kenyataan itu lagi.

Menurut JSPT, mereka sedia maklum mengenai maklumat dan aduan orang ramai berkaitan isu ekzos bising dan akan menjalankan operasi serta pemantauan di kawasan dilaporkan berkenaan.

Oleh itu, mereka mempunyai perancangan dan strategi dalam melaksanakan operasi sebegini dengan memilih lokasi yang sering menjadi tumpuan kumpulan motosikal melakukan kesalahan lalu-lintas. Lokasi operasi kali ini menyasarkan kawasan tumpuan orang ramai, jalan bandaran, kawasan perumahan dan kawasan kerap berlaku kemalangan.

JSPT turut menasihatkan semua pemilik kenderaan bukan saja pemilik motosikal tetapi pemilik kenderaan bermotor lain supaya mematuhi undang-undang dan peraturan jalan raya berkaitan pengubahsuaian kenderaan.

“Sebarang pengubahsuaian yang mahu dilakukan perlu mendapatkan kelulusan daripada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ),” tambah kenyataan tersebut.