Rapid KL telah memaklumkan, terdapat satu lagi kes positif Covid-19 dikesan yang melibatkan seorang penumpang yang menaiki LRT Kelana Jaya Laluan Ampang pada waktu puncak pagi dan petang 2 Julai lalu. Justeru, pengendali tren berkenaan menggesa mana-mana penumpang yang mengalami simptom Covid-19 supaya melakukan ujian saringan iaitu ujian calitan atau swab test.

Menurut Rapid KL, penumpang tersebut menaiki tren LRT dari stesen Maluri pada jam 10 pagi menuju ke stesen Bangsar. Kemudian beliau menaiki LRT untuk perjalanan pulang dari Bangsar ke Maluri pada jam 4 petang hari yang sama. Penumpang terbabit telah disahkan positif Covid 19 pada hujung minggu dan memaklumkan pada Rapid KL menerusi Facebook Messenger.

Dalam masa yang sama, semua para pengguna perkhidmatan Rapid KL diingatkan untuk sentiasa memakai pelitup muka dan mematuhi SOP sepanjang masa untuk membantu mencegah penularan pandemik Covid-19. Malah Rapid KL turut mengingatkan bahawa mereka yang sudah menjalani swab test supaya mengasingkan diri daripada orang lain sehingga mendapat keputusan mengesahkan anda negatif.