Dengan penutupan bilik pameran sejak 1 Jun 2021 ketika negara melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh, bukanlah suatu kejutan mengapa jualan kenderaan baharu merundum pada bulan lalu. Persatuan Automotif Malaysia (MAA) melaporkan hanya 1,921 kenderaan dihantar sepanjang Jun, menyaksikan penyusutan sebanyak 45,283 unit – atau 96% – berbanding 47,204 unit yang terjual pada bulan Mei.

Walau pun masih ada penjualan, namun MAA berkata ia adalah baki pendaftaran dari bulan sebelumnya, seperti apa yang berlaku pada April, dengan hanya 152 kenderaan (pada asalnya dilaporkan sebanyak 141 unit) yang didaftarkan selepas pelaksanaan PKP pertama pada Mac.

Pada dasarnya, pendaftaran pada bulan Jun tidak boleh dinyatakan tepat dengan penghantaran sebenar, tetapi untuk pembelian kenderaan di mana pinjaman yang telah diluluskan dan yang telah dikeluarkan Surat Perjanjian (LoU), dengan selesainya pendaftaran jadi perjanjian tidak akan luput.

Bagi pendaftaran pula, Perodua merekodkan sejumlah 1,009 unit, sementara Proton pula sekadar 488 unit. Manakala Mitsubishi pula di tangga ketiga. Diikuti dengan Toyota, Mazda, Honda, Nissan, Isuzu dan BMW yang sekadar mencatatkan dua digit sahaja.

Bercakap mengenai BMW, jenama ini dan MINI melaporkan angka jualan untuk suku kedua dan keseluruhan untuk pertengahan tahun, di mana BMW dengan jualan mencecah 3,044 unit, sementara MINI pula sekitar 370 unit. Prestasi sukuan sebenar ialah 1,113 unit untuk BMW (1,931 unit untuk suku pertama) dan 156 unit bagi MINI (214 unit untuk suku pertama).

Sementara itu, Mercedes sudah tidak tersenarai dalam carta yang dikeluarkan oleh MAA, namun disahkan masih kekal sebagai ahli persatuan ini – cuma jenama ini tidak melaporkan angka prestasi, dan terus memberikan alasan yang sama untuk tidak berbuat demikian.