Mercedes-Benz Thailand telah mengumumkan akan memperkenalkan sedan semua-elektrik, Mercedes-Benz EQS ke pasaran negara tersebut tahun ini. Apa yang menariknya, ia adalah model pemasangan tempatan CKD, dan akan dipasang di Thonburi Automotive Assembly Plant (TAAP) di Samut Prakan, menjadikannya sebagai model Mercedes-Benz elektrik-penuh yang dipasang di sana.

Ini turut menjadikan Thailand sebagai pasaran pertama di luar Jerman yang memproduksikan model berkenaan. Walau bagaimana pun, setakat ini, syarikat berkenaan belum meletakkan sebarang harga, atau versi EQS yang bakal diproduksikan di Thailand. namun kemungkinan besar ia adalah EQS 450+, yang menampilkan penjana kuasa elektrik motor di belakang tunggal (eATS) dan mempunyai kuasa 245 kW (333 PS) dan tork 568 Nm. Pengeluar kereta ini juga memiliki EQS 580 4Matic motor berkembar, dengan kuasa 385 kW (523 PS) dan tork 855 Nm.

Syarikat ini turut berkata telah bersedia untuk memulakan produksi kenderaan elektrik, termasuk melabur dalam kilang bateri untuk memenuhi pengeluaran bateri tempatan. Fasiliti berkenaan, yang dibina bersama TAAP dan Thonburi Energy Storage Systems (TESM), dibangunkan pada tahun 2019, dan merupakan salah satu daripada sembilan kilang bagi rangkaian pengeluaran bateri global.

Selain EQS, syarikat ini juga merancang untuk melancarkan Mercedes-Maybach GLS dalam bentuk import sepenuhnya pada tahun ini, dan juga dalam persediaan untuk memasang dan menjual versi PHEV bagi S-Class W223, S 580 e. Ia akan disahkan apabila menghampiri tarikh pelancarannya.

Untuk pasaran Malaysia, ada juga perkhabaran yang didengari untuk memasarkan EQS di sini, walau pun tarikh jangkaannya belum lagi diketahui. Namun Mercedes-Benz Malaysia berkata akan menunggu penjelasan yang lebih terperinci mengenai hala elektrifikasi negara, dan kedengarannya ia mungkin mengambil masa yang agak lama sebelum EQS dibawa masuk ke sini.

GALERI: Mercedes-Benz EQS