Awal pagi semalam, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur telah mengadakan Ops Khas Motosikal di Jalan Tun Razak di ibukota. Menurut Ketua JSPT, Asisten Komisioner Sarifuddin Mohd Salleh berkata, operasi yang bermula jam 12 malam itu dilakukan bagi mencegah kegiatan samseng jalanan serta mengesan individu yang menggunakan motosikal tidak mengikut spesifikasi yang ditetapkan.

Selain itu, operasi berkenaan bertujuan mengesan pemandu di bawah pengaruh alkohol serta mereka yang terlibat dalam lumba haram.

Dalam operasi berkenaan, sekurang-kurangnya 200 individu termasuk remaja ditahan. Ketika diperiksa ada kumpulan remaja memberi alasan motosikal ditunggang mereka milik ibu bapa. Kesemua mereka yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur untuk ujian saringan air kencing dan semakan rekod jenayah, laporan Astro Awani.

“Selain daripada operasi motosikal, kita juga melakukan operasi ini untuk mengesan pemandu mabuk di Kuala Lumpur. Ketika operasi ini dijalankan, kami mendapati ada individu yang menunggang motosikal secara melulu dan merbahaya iaitu lumba haram. Kami akan teruskan operasi ini dalam Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) kerana seperti yang kita tahu kenderaan mula bertambah di pusat bandar,” katanya.

Tambah beliau, lebih 300 saman turut dikeluarkan atas pelbagai kesalahan antaranya ekzos bising serta nombor plat kenderaan yang tidak mengikut spesifikasi ditetapkan. Beberapa buah motosikal turut disita di bawah Seksyen 64 APJ 1987 atas kesalahan mengubah suai struktur ekzos kenderaan.