Bagi memantapkan lagi ujian memandu di negara ini, Kementerian Pengangkutan (MOT) sedang melaksanakan kajian mengenai kebolehlaksanaan mengaplikasikan teknologi terkini termasuk penggunaan sensor di dalam ujian terbabit.

Ia juga adalah bagi menambah baik proses pembelajaran dan meningkatkan tahap integriti pengujian yang dijalankan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), laporan Harian Metro

“Contoh, kalau seseorang itu mengambil ujian dengan JPJ, kita akan masukkan mereka dalam kenderaan yang bukan sahaja ada video kamera untuk rakaman, malah sensor juga akan diletakkan dalam kenderaan yang sedang jalankan pengujian ini.

“Apabila di litar, semua tiang parkir akan dipasang dengan kamera dan sensor untuk melihat macam mana soal integriti yang dipersoalkan dulu yang kata bila mengambil ujian kita boleh beri rasuah,” kata Menterinya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong pada sesi soal jawab persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Jelas beliau, spekulasi soal integriti dalam ujian memandu juga dapat diselesaikan dengan penggunaan teknologi dan sensor apabila semua maklumat dapat dikawal oleh pusat kawalan.

“Keperluan automasi dalam merekodkan elemen pengujian yang boleh dilihat kembali apabila terdapat dakwaan juga boleh diselesaikan dengan bantuan teknologi itu. Ia memerlukan analisis data besar, penggunaan sensor yang canggih termasuk penggunaan Internet of things (IoT),” katanya lagi ketika menjawab soalan tambahan Datuk Zakaria Mohd Edris (Bersatu-Libaran).

Dalam sidang Dewan Rakyat berkenaan, Zakaria meminta penjelasan MOT mengenai usaha memperkasakan penggunaan teknologi internet atau kecerdasan buatan (AI) dalam Industri Latihan Pemanduan (ILP).