Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mensasarkan untuk menyelesaikan isu ujian lesen memandu yang tertangguh akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebelum tahun 2021 berakhir.

Menurut Timbalan Ketua Pengarah (Perancangan dan Operasi) JPJ, Aedy Fadly Ramli, bagi tujuan tersebut, JPJ akan menambah kakitangan penguji sehingga 20% bagi menampung jumlah penguji sedia ada untuk menyelesaikan 462,124 calon yang tertangguh akibat PKP bagi semua jenis kelas kenderaan, laporan Bernama.

“Dengan penambahan tenaga penguji ini, kita percaya ia dapat menyelesaikan masalah membabitkan calon ujian lesen memandu yang tertunggak di 232 Institut Memandu (IM) pada hujung Disember ini. Setakat ini terdapat 530 bilangan penguji di seluruh negara dan akan menambah 10 hingga 20% penguji lagi mengikut kesesuaian IM bagi melancarkan proses ujian yang tertunggak,” katanya.

Tambah beliau, pihaknya sudah menghantar bilangan calon di setiap negeri ke ibu pejabat di Putrajaya bagi mengenalpasti bilangan penguji tambahan bersesuaian dengan kuota calon bagi setiap IM.

“Kita menyarankan supaya IM memberi keutamaan kepada calon tertunggak untuk menyelesaikan masalah pengambilan lesen memandu yang sebelum ini tergendala akibat PKP,” katanya lagi.