Tiada lagi sekatan jalan sebaik boleh merentas negeri, SOP sedia ada kekal dan orang ramai perlu jaga diri

Tiada lagi sekatan jalan sebaik boleh merentas negeri, SOP sedia ada kekal dan orang ramai perlu jaga diri

Sebaik sahaja pergerakan rentas negeri dibenarkan tidak lama lagi, SOP sedia ada yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara sebelum ini akan terus diguna pakai. Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata SOP berkenaan akan turut terpakai untuk mengawal pergerakan mereka yang enggan menerima suntikan vaksinasi dengan mengawal kebebasan yang mereka ada untuk melakukan pelbagai aktiviti biarpun mereka merentas negeri.

“Walaupun kita akan kata bahawa hanya mereka yang lengkap divaksinasi sahaja yang boleh merentas negeri, tidak ada cara untuk kita mengawal pergerakan mereka yang belum divaksinasi. Kita juga tidak lagi akan mengadakan sekatan jalan raya. Tetapi kalau mereka balik atau merentas negeri dan cuba makan di restoran, mereka tidak akan diberi kebebasan sedemikian,” kata beliau dalam sidang media Menteri Kesihatan hari ini yang diadakan di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Khairy juga menjelaskan yang pihak kerajaan tidak ada cara untuk melakukan pemeriksaan terhadap setiap orang yang merentas negeri untuk mengenal pasti sama ada mereka divaksinasi atau tidak kerana ia akan lebih menyukarkan pergerakan orang ramai dan keadaan.

“Kita telah kaji rancangan tersebut, tetapi tidak ada cara untuk kita menguatkuasakannya. Takkan kita hendak adakan sekatan jalan raya (SJR) dan periksa setiap orang yang keluar dan kalau dia tak divaksinasi kita minta dia buat ujian saringan di lokasi. Rakyat pastinya akan lebih marah kalau berlaku kesesakan jalan disebabkan itu. Mereka dah tunggu nak balik kampung, tiba-tiba ada sekatan jalan raya untuk periksa setiap orang,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required