MOT arahkan JPJ beri gantian percuma lesen memandu, VOC dan cukai jalan kepada mangsa banjir

MOT arahkan JPJ beri gantian percuma lesen memandu, VOC dan cukai jalan kepada mangsa banjir

Umum mengetahui negara kita sedang dilanda bencana banjir besar di kebanyakan daerah. Antara lokasi yang terjejas teruk ialah Shah Alam dan Hulu Langat di Selangor, Mentakab, Raub dan Kuala Lipis di Pahang serta banyak daerah lain. Bukan setakat kerosakan harta benda termasuk rumah, kenderaan dan dokumen penting, malah ada nyawa yang turut terkorban.

Atas dasar keprihatinan, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan memberikan penggantian lesen memandu, cukai jalan (Lesen Kenderaan Motor/LKM) dan Sijil Pemilikan Sementara (VOC) bakal diberikan secara percuma kepada semua mangsa banjir. Perkara ini telah dimaklumkan sendiri oleh Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) dalam kenyataan media berkenaan dengan bantuan banjir yang diumumkan dari agensi di bawah kendaliannya.

Apa yang perlu dilakukan ialah pemilik-pemilik dokumen berkenaan haruslah membuat laporan polis mengenai kehilangan/kerosakan dokumen tersebut. Dan amalan yang dilakukan oleh JPJ sebelum ini, selepas mendapatkan salinan laporan polis, individu terbabit perlu hadir sendiri dengan membawa dokumen yang rosak, untuk mendapatkan gantian dokumen baharu di mana-mana Pejabat Kaunter JPJ Negeri, atau Cawangan JPJ.

Namun buat masa ini, kita masih menantikan kenyataan rasmi dari JPJ mengenai tempoh kuatkuasa urusan penggantian dokumen berkenaan dan maklumat lanjut mengenainya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required