Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mengesahkan Malaysia dan Thailand akan membenarkan pergerakan keluar masuk pengembara antara kedua-dua negara menerusi dua pintu sempadan darat mulai 1 April 2022.

Katanya, kedua-dua negara itu bersetuju membuka pintu masuk di Bukit Kayu Hitam-Sadao dan Wang Kelian-Wang Prachan buat masa ini. Dan difahamkan, buat setakat ini juga, pergerakan keluar masuk kedua-dua negara itu hanya terhad kepada pelancong sahaja, manakala kemasukan secara harian dan lain-lain masih dalam perbincangan, laporan Berita Harian.

“Pada peringkat awal, hanya dua pintu sempadan darat yang dipersetujui untuk dibuka bermula 1 April 2022 iaitu Bukit Kayu Hitam-Sadao dan Wang Kelian-Wang Prachan. Kerajaan Thailand hanya bersedia untuk menerima pengembara pelancongan. Bagi pengembara harian dan kerap, perbincangan masih dijalankan antara Malaysia dan Thailand.

“Buat masa ini, protokol am pengembara umum yang dibuat oleh kerajaan Malaysia, terpakai ke atas pengembara dari Thailand,” katanya.

Selain Thailand, Singapura juga telah bersetuju untuk membuka pintu sempadannya untuk Malaysia iaitu menerusi laluan darat. Hasil persetujuan berkenaan, pengembara dari kedua-dua negara yang lengkap vaksinasi dibenarkan untuk merentas sempadan darat tanpa perlu menjalani kuarantin atau melaksanakan ujian saringan COVID-19, termasuk ujian prapelepasan dan semasa ketibaan.