805 saman trafik dikeluarkan atas pelbagai kesalahan dalam Op Samseng Jalanan di KL pada 8-10 April

805 saman trafik dikeluarkan atas pelbagai kesalahan dalam Op Samseng Jalanan di KL pada 8-10 April

Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur telah mengadakan Operasi Samseng Jalanan yang bermula Jumaat hingga awal pagi semalam di sekitar ibu negara. Hasilnya, sebanyak 805 saman atas pelbagai kesalahan lalu lintass telah dikeluarkan. Bukan itu sahaja, seramai 30 lelaki tempatan juga telah ditahan menerusi operasi berkenaan.

Menurut Ketua JSPT KL, Asisten Komisioner Sarifudin Mohd Salleh operasi membabitkan 175 pegawai dan anggota di sekitar pusat bandar, Jalan Pahang, Jalan Tun Razak, Jalan Kuching, Jalan Raja Laut, Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH) dan Lebuhraya Duta-Ulu Kelang Expressway (DUKE) berakhir pada pukul 4 pagi semalam.

“Daripada 30 lelaki ditahan itu, 18 daripadanya melakukan kesalahan memandu kenderaan di bawah pengaruh alkohol, 10 menunggang dalam keadaan berbahaya dan melakukan aksi zig-zag, roket, superman serta bersaing, manakala dua lagi melakukan kesalahan memalsukan nombor pendaftaran kenderaan.

Kesemua suspek berusia antara 16 hingga 51 tahun itu akan dituduh di bawah Seksyen 45(A), Seksyen 42(1) dan Seksyen 108(3) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 serta Seksyen 29(1) Akta Kesalahan Kecil 1955,” ujarnya.

Tambah beliau, sebanyak 36 motosikal turut disita atas kesalahan mengubah suai struktur kenderaan iaitu ekzos.

Selain itu, pihaknya juga telah mengadakan Op Tutup yang dilaksanakan Jumaat lalu menumpukan kepada kereta yang diparkir di sepanjang Jalan Raja Laut serta melakukan kesalahan membuat bising dan mengganggu ketenteraman awam.

“Sebanyak 27 motokar disita di bawah Seksyen 64 APJ 1987 atas kesalahan mengubah suai struktur kenderaan dan akan diambil tindakan serta pemeriksaan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS) serta diarahkan mengubah ke struktur asal,” katanya.

Sarifudin berkata pihaknya akan terus meningkatkan operasi pada hujung minggu bagi mencegah dan membanteras sepenuhnya aktiviti samseng jalanan, kesalahan lalu lintas serta menjaga keselamatan pengguna jalan raya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required