Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengesahkan Projek Fasa 2 Sarawak-Sabah Link Road (SSLR) serta Projek Lebuh Raya Trans Borneo (LTB) telah menerima kelulusan daripada kerajaan pusat dan pembinaannya akan bermula seawal tahun 2023.

Menurutnya, penelitian teknikal bagi projek Fasa 2 SSLR dan LTB yang menghubungkan Miri, Limbang serta Lawas itu kini di peringkat akhir dengan pembinaannya dijangka mengambil masa selama tiga hingga lima tahun, laporan Bernama.

Tambah beliau lagi, projek itu bukan saja membolehkan penduduk kawasan utara Sarawak menuju ke Sabah melalui dua opsyen jaringan jalan raya, malah memberi manfaat kepada penduduk sekitar Mulu, Long Seridan, Nanga Medamit, Long Lopeng, Ba’kelalan dan Merarap yang kini bergantung kepada jalan balak sebagai laluan perhubungan utama.

“Pengguna dari Miri ke Limbang dan Lawas boleh melalui Brunei menggunakan laluan projek LTB sepanjang 96 km yang bakal ditambah baik kepada dua lorong untuk perjalanan dua hala.

“Bagi mereka yang tidak mahu melalui Brunei, boleh menggunakan jajaran Fasa 2 Projek SSLR sepanjang 326 km yang juga kesinambungan Fasa 1 Projek SSLR dari Simpang Gelugus ke Long Lopeng sepanjang 77 km,” katanya.

Jelasnya, projek membabitkan kos RM10.62 bilion itu bakal membolehkan komuniti dan penduduk di Miri, Limbang dan Lawas menikmati jaringan jalan raya yang lebih baik, selamat dan selesa.