Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) telah mengeluarkan kenyataan bahawa seramai 6,889 individu ditahan menerusi Op Samseng Jalanan yang dilaksanakan oleh pihaknya di seluruh negara sejak tahun 2020 hingga Jun 2022.

Pengarah JSPT Bukit Aman, Datuk Mat Kasim Karim berkata, daripada jumlah itu, seramai 6,308 individu ditahan mengikut Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987. Tambahnya, berdasarkan statistik pihaknya, negeri Johor mencatatkan jumlah tangkapan tertinggi diikuti Kuala Lumpur, Selangor serta Kedah, Harian Metro

“Kita akan mempergiatkan lagi operasi samseng jalanan bagi membanteras kegiatan lumba haram serta mat rempit yang kini semakin berleluasa,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang semalam.

Manakala sejak Januari hingga Jun 2022 sahaja, seramai 1,451 pesalah atau mat rempit ditahan dalam 1,096 operasi yang sama yang dilaksanakan di seluruh negara. Selain itu, sebanyak 21,258 saman trafik atas pelbagai kesalahan telah dikeluarkan dan 2,200 kenderaan telah disita, seperti yang laporkan Bernama pula.

Semalam, Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan, Datuk Isham Ishak juga berkata, kerajaan sedang meningkatkan usaha untuk membendung kegiatan lumba haram di negara ini, dan ia akan dilakukan melalui pengubalan akta sedia ada untuk memberi tumpuan bukan sahaja kepada pelumba haram, tetapi juga penonton dan bengkel yang melakukan pengubahsuaian pada kenderaan yang digunakan untuk lumba haram.

Isham menambah bahawa hukuman yang dikenakan juga akan dipinda untuk memberi pengajaran kepada pesalah lumba haram – bukan sahaja dalam bentuk denda yang dinaikkan, tetapi juga hukuman penjara.